Utskrift fra slekt.no:


Fortell oss om det!

bilde(22.01.07) En gjennomgang av norske nettsteder for slektsgranskere er en trist affære. Det skjer lite, og det som skjer blir godt gjemt. Norsk Slektshistorisk Forening (NSF) er en av verstingene. Det samme er produsentene av WinFamily og Royal Familiearkiv.

Søndag 21. januar 2007 er dette de ferskeste nettstedene for norske slektsgranskere:



  • slekt.no: Oppdatert 21. januar 2007 (dette er her du er nå)

  • digitalarkivet.uib.no: Oppdatert 19. januar 2007 (nettstedet til Digitalarkivet)

  • home.online.no/~otjoerge/bk/: Oppdatert 16. januar 2007 (det norske nettstedet til brukere av slektsdataprogrammet Brother’s Keeper)

  • disnorge.no: Oppdatert 13. januar 2007 (nettstedet til DIS-Norge)

  • genealogi.no: Oppdatert 08. januar 2007 (nettstedet til Norsk Slektshistorisk Forening, og før det oppdatert 16. oktober 2006)

  • embla.no: Oppdatert 19. desember 2006 (produsenten av slektsdataprogrammet Embla Familie og slekt

  • royal.no: Oppdatert 28. februar 2005 (produsenten av slektsdataprogrammet Familiearkiv 5)

  • winfamily.com: Oppdatert i 2004 (produsenten av slektsdataprogrammet WinFamily)


Oversikten ovenfor er basert på hvilke sider som er enkle å finne via “sist oppdatert” eller nyhetsoversiktene på de forskjellige nettstedene. Det kan være andre sider som er oppdatert senere, men disse sidene er det vanskelig å finne for de fleste. Dessuten er selvføgelig ikke diskusjonsfora/nyhetsgrupper tatt med i oversikten.



De beste i klassen

Digitalarkivet er flinke til å informere brukerne om endringer på nettstedet. Nye sider/tilbud bli raskt omtalt på Digitalarkivets førsteside.



De verste av de seriøse

Norsk Slektshistorisk Forening (NSF) er lite flinke til å fortelle besøkende på nettsidene om nye tilbud og tjenester. Nettsidene deres ble oppdatert i januar med informasjon om en utstilling på Riksarkivet. Forrige oppdatering var i oktober i fjor. Dette er for dårlig! Sannsynligvis (forhåpentligvis) har det vært oppdateringer i tidsrommet mellom oktober og januar uten at det er nevnt på oppdateringssiden.



De verste av de verste

Produsentene av de norske slektsdataprogrammene WinFamily og Royal Familiearkiv har ikke oppdatert innholdet på sine nettsider på flere år. Begge produsenter har endret design, men ikke bidratt med ny informasjon. Dette bør få både eksisterende brukere og nye brukere til å stille spørsmål om oppfølgingen av både eksisterende og nye kunder.



Bra programvareprodusent

Av de norske programprodusentene skiller Embla/Norsk Familiehistorie seg ut i positiv retning. Siste nyhetssak er fra midten av desember. Men for programvareprodusenter er ikke oppdatering av nettsidene månedlig noen nødvendighet. Embla/Norsk Familiehistorie er i tillegg til å være programvareprodusent også en forening. For foreningen bør det stilles større krav om hyppige oppdateringer.



Konklusjon

Internett er sannsynligvis fortsatt for dprlig prioritert av norske aktører innen slektsgransking. Dessuten bør de fleste endre nettsidene slik at det blir enklere å få oversikt over nye nettilbud og endrede sider/tjenester.



(21.01.2007)