slekt.no Nybegynner

 


Bygdebøkene fra Hole på nett

bilde(20.07.06) Hole kommune i Buskerud har publisert digitaliserte utgaver av kommunens bygdebøker på nett. Innholdet i bygdebøkene er søkbart. Kommunen planlegger også å koble teksten om hver enkelt gård til en digital kartløsning. Dermed er Hole kommune langt framme når det gjelder å gjøre lokalhistorie digitalt tilgjengelig. I underkant av 50 bygdebøker er i en eller annen for tilgjengelig på Internett.

Av Lars H Alstadsæter (20.07.2006)

Det er tre bind av bygdeboka for Hole som er gjort tilgjengelig som Adobe Reader-filer (PDF-filer). Selve bøkene kan ikke skrives ut, men må leses på skjermen. Ei egen fil med en komplett innholdsfortegnelse kan skrives ut. Alle tre bindene er fullt ut søkbare.Kommunen ønsker til tross for de digitale utgavene at publikum skal kjøpe bygdebøkene i papirutgave. På kommunens nettsider står det at “selv om du nå får en helelektronisk løsning - som gir deg en unik mulighet til et raskt og pålitelig søk - forventer vi at dette ikke blir en erstatning, men et supplement til de flotte bygdebøkene. “Bok er alltid best i hånden”.”Kommunen gjør også oppmerksom på at det hadde blitt dyrere å skrive ut bygdebøkene på en dataskriver enn å kjøpe bøkene fra kommunen.En oversikt fra Norsk lokalhistorisk institutt (NLI) viser at i underkant av 50 bygdebøker er tilgjengelig på Internett i en eller annen form. Løsningen fra Hole er en av de bedre og brukervennlige som finnes.

Nyttige lenker:

Hole bygdebok på nett (Hole kommunes nettsider)
Oversikt over bygdebøker på nett (NLIs oversikt)
Bygdebøker på nett - en bruksanvisning (NLIs nettsider)


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: