slekt.no Nybegynner

 


Det beste slektsdataprogrammet

Terningkast 6"Dette er det beste slektsdataprogrammet du kan velge." Vi har til nå unngått å karakterisere et program som "det beste". Årsaken til det har vært at brukernes behov har vært ulikt. Men nå tar vi sjansen på å kåre Legacy 8 som det aller beste dataprogrammet for slektsgranskere. Det er fire årsaker til at vi mener det.

Av Lars H Alstadsæter (17.12.2013)Legacy 8
Versjon: Legacy 8.0 Deluxe Download Bundle
Utgiver: Millennia
Pris: $ 35 (ca 215 NOK)
Utgitt: 2013 (versjon 8)
Vurdert: Desember 2013
Terningkast: 6

Legacy 8 er en omfattende oppdatering. Mens konkurrentene i det siste kun har presentert mindre oppdateringer, har Legacy nå tatt et kvantesprang framover. Det er vår første begrunnelse. Legacy er et amerikansk dataprogram, men Legacy 8 framstår likevel som et godt norsk dataprogram. Det er intuitivt, har gode norske menyer og er i stor grad tilpasset norske forhold. Det er vår andre begrunnelse. Legacy 8 er enkelt å installere, det har en fornuftig pris og det gjør det enkelt å importere data fra andre slektsdataprogrammer. Det er vår tredje begrunnelse. Legacy 8 har avanserte funksjoner for slektsgranskere som ønsker å registrere mange detaljer. Samtidig er programmet intuitivt og enkelt å bruke for nybegynnere. Det er vår fjerde begrunnelse for at Legacy 8 akkurat nå er det beste dataprogrammet for slektsgranskere.

De siste årene har datainteresserte slektsgranskere hatt lite å glede seg over. Vår favoritt til nå, TMG, har ikke hatt noen større oppgradering siden desember 2011. Populære Brother's Keeper har egentlig ikke hatt noen virkelig omfattende oppgradering på mer enn ti år, selv om hovedversjon 6.6 ble lansert i fjor høst. Og norske Embla taper på grunn av prispolitikken, selv om programmet og tilleggstjenestene faktisk er ganske gode. Derfor blir Legacy vår favoritt: Omfattende og spennende nye funksjoner, en gunstig prispolitikk og gode funksjoner for norske brukere.

Installering av Legacy 8 er enkelt og greit. Programmet kan også søke gjennom PCen din for å finne datafiler fra andre slektsdataprogram som kan importeres. Importfunksjonen er robust og leser data fra mange formater. Du må regne med at noen data fra andre formater blir forkastet, men du får en god oversikt over hva du må legge inn manuet.

Legacy er et amerikansk dataprogram, men det framstår i praksis som et norsk program. Oversettelsen av menyer og menyvalg er god. Mange hjelpetekster er på engelsk, så her har programmet en vei å gå.

Programmet har i versjon 8 en rekke funksjoner som ingen andre slektsdataprogram har. "Sett slekta på kartet" er en slik funksjon. Denne funksjonen forsøker å plassere hendelser du har registrert på et kart. Det blir noen feil, men forsøket er godt. Og sannsynligvis er det din mangelfulle presise registrering av geografiske data som er årsaken til mange av feilene som oppstår. "Folketellingsliste" er en annen nyttig tjeneste. Her kan du få fram hendelser du har registrert og som det er mulig å finne informasjon om i norske folketellinger (eller i flere andre lands folketellinger).

Legacy 8 har stor grad av fleksibilitet når det gjelder registrering av data. Konkurrenten TMG har nok fortsatt mer fleksibilitet på dette området, men mangler bredden Legacy har når det gjelder øvrige tjenester.

Når du har registrert dine slektsdata i Legacy, kan du velge blant et stort mangfold av utskrifter. Du skal ha store krav hvis ikke Legacy kan tilby en utskrift som passer for ditt behov.

Funksjonalitet, fleksibilitet, pris, norsk tilpasning og mangfold i dataeksport og utskrifter gjør at vi tør påstå at Legacy 8 er det beste slektsdataprogrammet du kan velge i desember 2013.

Nyttige lenker:

Produsentens hjemmeside


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: