slekt.no Nybegynner

 


Embla AS er konkurs

(15.07.05) Firmaet som utvikler slektsdataprogrammet Embla Familie og slekt er konkurs. Embla AS ba i midten av juni om oppud, og konkursen ble åpnet 22. juni.

Av Lars H Alstadsæter (15.07.2005)

Frist for å melde krav i boet er 22. juli. Bobestyrer advokat Hogne Skjerpe i advokatfirmaet Sekse i Stavanger er på ferie. slekt.no har derfor ikke fått vite om de som har betalt medlemskap i Norsk Familiehistorie (tidligere Emblaklubben) har noen rettigheter i boet. Vi har heller ikke fått vite hvor store verdier som finnes i boet.I en e-post til medlemmene i Norsk Familiehistorie skrev tidligere daglig leder i Embla AS, Stein Inge Haaland, følgende:“Private slektsgranskere i Rogaland kunne ikke bare sitte og se på at slektsprogrammet og Norsk Familiehistorie gikk “fløyten” og tok umiddelbart tak i problemet. En kortsiktig eier har vært til en pest og en plage den siste tiden. Til slutt var det nok og styret ba om oppbud. Den kortsiktige eieren la inn bud på boet, noe som viser at de har tro på Embla, men ikke var villige til å vente. Noen entusiaster fra Rogaland kunne ikke bare sitte og se på at alt som var utviklet de siste ni årene bare skulle forsvinne. Heldigvis gikk budrunden i favør av slektsgranskermiljøet og ikke investormiljøet.”
Det betyr sannsynligvis at rettighetene til programvaren Embla Familie og slekt og medlemslisten til Norsk Familiehistorie er solgt. slekt.no har foreløpig ikke fått bekreftet dette hos bobestyreren. Hvis dette er tilfelle er det mulig at videreutviklingen av programvaren fortsetter og at 2005-versjonen blir lansert som planlagt.Embla Familie og slekt er et delvis norskutviklet slektsdataprogram. Programmet har vært svært populært fordi det er norsk og fordi det inntil nylig var gratis. Embla AS skulle tjene penger på å selge programutvidelser, såkalte “juveler”. Konkursen viser at denne forretningsideen ikke var god nok, selv om programvaren var god. I fjor deltok mange av brukerne i en kronerulling for Embla AS. Heller ikke det var nok til å forhindre en konkurs.Det har vært viktig for det norske slektsgranskermiljøet å ha en norsk programvare. Derfor er det en hyggelig beskjed Stein Inge Haaland kunne sende medlemmene i Norsk Familiehistorie. Det er et signal om at Embla Familie og slekt har en framtid i et nytt firma:“Embla AS er dermed konkurs, men alle gamle medlemmer i Norsk Familiehistorie vil bli godt ivaretatt i tiden framover i det nye selskapet. Undertegnede, som startet Embla i 1996, er blitt tilbudt å ta del i det nye firmaet og vil jobbe gratis framover for å få skuta på rett kjøl igjen.Som dere forstår har det vært vanskelig å jobbe med utviklingen av slektsprogrammet og skrive nye artikler til hjemmesidene , men nå ser vi absolutt lys i tunnelen. Neste versjon av programmet er for tiden til testing hos våre Ambassadører, og det ser meget bra ut så langt.Det er en ubeskrivelig god følelse at slektsprogrammet ikke bare forsvant ut i det store intet, og at entusiaster tok saken i egne hender. Det viser at Embla Familie og Slekt og Norsk Familiehistorie er laget av slektsgranskere - for slektsgranskere i Norge!”
  


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: