slekt.no Nybegynner

 


Embla Familie og slekt i testutgave

(16.08.03) Embla lovte at versjon 5 av Familie og slekt skulle komme i sommer. Nå er en testversjon av programmet sendt til en testgruppe. Dermed nærmer det seg sannsynligvis lansering, litt forsinket. Familie og slekt 4 er et av de mest populære slektsdataprogrammene i Norge. Årsaken til det er at programmet er delvis norskprodusert. Embla har lovet at neste utgave i enda større grad skal være tilpasset norske brukere.

Av Lars H Alstadsæter (16.08.2003)

På Emblas nettsider skriver Stein Inge Haaland i Embla:Jeg har mine to beste programutviklere med meg i Stavanger for tiden. Dette er Stephen Binns fra vårt kontor i England og Larry Ledden fra vårt kontor i USA. De har begge vært her i ca. 14 dager nå. Hver dag den siste uken har primærmålet vært å få lagt ut en versjon 5.0 til nedlasting for en liten gruppe brukere. For hver eneste versjon vi har laget så langt den siste uken, har vi selv funnet feil av en slikt art at jeg har holdt utgivelsen tilbake. Det vil da ikke komme som en overraskelse at vårt primærmål for morgendagen er å kunne legge ut versjon 5.0.228 eller 5.0.229 til vår lille test-gruppe.

Som du kan lese av versjonsnummeret, har vi til nå laget 227 versjoner som vi har testet på og forkastet. Heldigvis blir programmet mer stabilt for hver eneste versjon. Og det er nettopp det som er vårt hovedmål med tanke på programmet. Nå er det om å gjøre å få det så stabilt som overholdet mulig. Vi tenker ikke lenger på sofistikerte verktøy etc, men kun om å få det så stabilt som overholdet mulig.


Nyttige lenker:

Nettsidene til Embla, produsenten av Familie og slekt.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: