slekt.no Nybegynner

 


Embla tilbake igjen?

EmblaI flere måneder har brukere av det delvis norske slektsdataprogrammet Embla ikke fått svar fra leverandøren. Nå lover Embla Norsk Familiehistorie at de er tilbake, og at de fleste problemene er løst. Som kompensasjon har brukerne/medlemmene fått 10 måneders gratis forlengelse av sitt medlemskap.

Av Redaksjonen (26.10.2012)

Slektsdataprogrammet Embla er et delvis norskutviklet dataprogram. Det er rogalendingen og gründeren Stein Inge Haaland som står bak programmet. Han satset ambisiøst på å lage et norsk slektsdataprogram. Og langt på vei lyktes han, men Embla har også møtt mye motgang.For noen år siden ble kjøp av dataprogrammet Embla gjort om til medlemskap i Embla Norsk Familiehistorie. Dermed måtte brukerne av Embla ikke bare kjøpe et dataprogram, men betale årlig medlemskontingent for å sikre seg oppdatering av programvaren. Det var en ny og dyr løsning for brukerne, men kanskje en nødvendig modell for å sikre et norskutviklet datataprogram i en nisje som slektsgransking er.I juli i år ble hele Norsk Familiehistorie “satt på vent” på grunn av problemer med medlemsportalen på internett. Stein Inge Haaland skrev da følgende til medlemmene:“Det er ikke mulig for meg å håndtere brukerstøtte og spørsmål som kommer inn til oss når jeg ikke har et medlemsprogram å støtte meg til. Hvis jeg forsøker å gjøre noe nå vil det kun skape misforståelser i fremtiden. Vi setter derfor Norsk Familiehistorie på «vent» den tiden vi trenger for å skifte ut systemet som ikke fungerer.”
Fra juli og fram til nå har mange brukere av Embla uttrykt sin frustrasjon og misnøye på nettforumet til Embla. Også slekt.no har fått en rekke henvendelser fra oppgitte Embla-brukere. Enkelte har ikke klart å få tilgang til slektsdata de har brukt år på å samle.For en stund siden flyttet Embla i praksis fra Norge til Sri Lanka. Der har Embla engasjert flere datautviklere. Og i løpet av høsten har Embla engasjert både en polsk og en norsk medarbeider som skal stå for brukerstøtte.Nå gir Embla Norsk Familehistorie sine medlemmer beskjed om at firmaet igjen er tilbake i “normal gjenge”. I e-posten til medlemmene står det blant annet:“Som mange av dere har lagt merke til, har vi i lengre tid vært ute av stand til å tilby de tjenester som medlemmer av Embla Norsk Familiehistorie har krav på. Vi har ved flere anledninger beklaget dette med informasjon på medlemssider i form av artikler. Vi har forståelse at det har kommet en del negative reaksjoner fra medlemmer. For en stund siden startet vi med et krafttak for å rette opp dette. To nye ansatte som har ansvar for brukerstøtte og oppfølging av medlemmer er på plass. Det samme er en gruppe med programmerere som jobber for å utbedre de tekniske utfordringene som har vært.”
Embla ønsker også å gi en kompensasjon til sine misfornøyde medlemmer. Det gjør de ved å gi alle medlemmer 10 måneder gratis medlemskap:“For alle dere som har vært medlemmer det siste året og ikke fått det tilbudet som dere har betalt for, så sier det seg selv at vi må gjøre opp for dette. Alle som var medlem den 1. januar 2012 har nå fått utvidet medlemskapet med 10 måneder. Det vil si at vi kompenserer våre medlemmer med ca 1,4 millioner kroner for de problemene som har vært den siste tiden.”


Nyttige lenker:

* Embla Norsk Familiehistorie
* Flere nyheter om Embla


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: