slekt.no Nybegynner

 


En forsmak på neste generasjon slektsdataprogram

bilde(23.12.09) 2009 har vært et rolig år når det gjelder utvikling av slektsdataprogram. Svenske Disgen kom med en oppdatering som bare førte programmet ajour. Både Legacy og TMG har annonsert spennende oppdateringer. Nå rett før jul har Wholly Genes løftet på sløret for å fortelle hva neste generasjon av TMG kommer til å inneholde. Det er spennende nytt.

Av Lars H Alstadsæter (23.12.2009)

TMG finnes nå i versjon 7 (siste versjon er TMG 7.04). Produsenten Wholly Genes presenterer nå flere smakebiter på hva TMG 8 kommer til å inneholde.I TMG 8 blir det enklere å utveksle ulike merkelapper (tags) med andre. Både eksport- og importfunksjonaliteten blir bedre. Det betyr at hvis du har laget en merkelapp som heter “Folketelling 1801, kan du lettere utveksle den med andre slektsgranskere som bruker andre slektsdataprogram.Det kommer en ny funksjon som gjør det mulig å tilføye flere personer på en gang. Det kan for eksempel være nyttig når du har registrert en person, og så i ei folketelling oppdager at denne personen har flere søsken.TMG 8 kommer til å få en helt ny rapportgenerator. Den skal ha bedre kontroll over papirstørrelser, marger og skrifttyper. slekt.no har tidligere kritisert TMG for ikke å lage rapporter i ekte RTF-format (altså filer hvor det er mulig i f. eks Microsoft Word å endre formatering av f. eks alle overskrifter globalt for dokumentet. Dette er en funksjonalitet svenske Disgen har hatt i mange år). Det blir spennende å se hvor store endringene i TMG 8 faktisk er.TMG 8 inneholder dessuten en rekke andre større og mindre forbedringer.Det er ikke offentliggjort noen lanseringsdato for TMG 8.

Nyttige lenker:

Våre nettsider om TMG.
Forsmak på TMG8 - leverandørens beskrivelse.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: