slekt.no Nybegynner

 


Ny utgave av TMG innfrir ikke helt

TMG 9Slektsdataprogrammet The Master Genealogist (TMG) har nå endelig kommet i ny utgave. TMG er et av de beste slektsdataprogrammene som finnes, men det har en høy brukerterskel. Derfor er det sannsynligvis et program for deg som er en litt avansert slektsgransker med noe datakunnskaper. TMG har nå tatt spranget fra versjon 8 til versjon 9. Første tilbakemelding fra oss er at vi hadde forventet mer...

Av Redaksjonen (07.02.2014)

TMG har i mange år vært vår favoritt blant slektsdataprogrammene. Da Legacy i fjor høst kom i versjon 8 kåret vi imidlertid det som det beste slektsdataprogrammet.

Oppdateringen av TMG fra versjon 8 til versjon 9 hadde vi forventet skulle inneholde mye av det Legacy lanserte i fjor. Det ser dessverre ikke ut som at TMG fullt ut svarer på utfordringen fra Legacy. TMG 9 virker umiddelbart som en mindre oppdatering av TMG 8 enn som en helt ny og framtidsrettet utgave.

TMG er fortsatt det mest komplekse, tilpasningvennlige, fleksible og komplette slektsdataprogrammet. Men det taper stadig mer på brukervennlighet og tilpasning til nye nettjenester. Legacy har for eksempel en funksjon som heter "Sett slekta på kartet". Det er en funksjon som geotagger alle stedsnavn og plasserer dem i et kart. Funksjonen er langt fra feilfri, men den er der. TMG tilbyr - så vidt vi kan se - ingen slik funksjon. Legacy har mange forhåndsdefinerte utskrifter. TMG har færre, men har større fleksibilitet i å lage personlige utskrifter. TMGs løsning krever derfor mer kompetanse hos brukeren.

Overgangen fra TMG 8 til TMG 9 virker som innføring av noen få nye funksjoner og ellers en rekke feilrettinger fra versjon 8.08. Vi hadde håpet at TMG i større grad hadde vært et stort sprang framover.

Kjøper du TMG som fullstendig produkt koster det $ 59 (eller 369 kr fra norsk forhandler). Oppgradering fra versjon 8 koster $ 30 (eller 179 kr fra norsk forhandler).

(Denne artikkelen er basert på en dag med bruk av TMG 9. Vi kommer senere tilbake med en grundigere test av programmet.)

Nyttige lenker:

Våre sider om TMG (slekt.no) TMG - norsk forhandler TMG - produsentens nettsider


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: