slekt.no Nybegynner

 


Finn slektninger med mobiltelefonen

Digitalarkivet-appNå kan du finne slektninger ved hjelp av mobiltelefonen eller nettbrettet ditt. Arkivverket har lansert en gratis applikasjon (app) som gjør det mulig å finne opplysninger om dine slektninger fra mobilen. Appen søker etter personer registrert i kirkebøker og folketellinger.

Av Lars H Alstadsæter (21.05.2012)

Vi er heldige i Norge. Folketellinger, kirkebøker og en rekke andre datakilder er gratis tilgjengelig på internett. Nå sørger Arkivverket for at mange av disse datene også er lett tilgjengelig for deg som vil bruke mobiltelefon eller nettbrett til å søke etter slektsopplysninger.Den nye “appen” fra Arkivverket er tilgjengelig for iPhone (søk etter “Digitalarkivet” i iStore), Android-telefoner (via Google Play) og Windows-mobiltelefoner.I appen kan du lete etter personer i folketellinger fra 1910 og tidligere, en rekke digitaliserte kirkebøker og en rekke andre kilder. Mer enn 5 millioner personposter er søkbare.– Nettstedet Digitalarkivet har vist seg å være en veldig populær tjeneste, med et snitt på over 10.000 unike brukere hver dag og nesten 1 million sidevisninger per dag. Vi ønsket derfor å gjøre denne tjenesten tilgjengelig for publikum via nye kanaler, sier Ole Gausdal, avdelingsdirektør i Riksarkivet. – Ved å kombinere ny teknologi og historiske data har vi klart å løfte en populær tjeneste ut på nye mobile plattformer, og håper med det å nå gamle og nye brukere på det mediet de bruker der og da. Vi er også svært fornøyd med at app’en støttes av de tre største operativsystemene for mobile enheter, sier Gausdal.Med appen kan du søke etter personer ved hjelp av et enkelt eller avansert navnesøk. Fra trefflisten kan du trykke deg videre for å se detaljert informasjon om personene. Digitalarkivets databaser inneholder over fem millioner personforekomster hentet fra folketellinger og kirkebøker, og det vil i løpet av sommeren legges til ytterligere fem millioner.Og for deg som ikke har smarttelefon eller nettbrett: Alt er også søkbart via internett på PCen din.

Nyttige lenker:

 • iPhone/iPad: Apple App Store (søk opp Digitalarkivet og installer)
 • Android: Google Play
 • Windows Mobile: Windows Marketplace
 • Den mobile HTML5-webutgaven er tilgjengelig på: http://m.digitalarkivet.arkivverket.no/
 • Arkivverkets pressemelding om appen
 • Digitalarkivets ordinære nettsider


 • Utskriftsvennlig versjon

  Søk


  Søk

  Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

  Snakk med eldre slektninger - nå
  Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

  Bygdebøker - gode sekundærkilder
  I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

  Folketellinger i Digitalarkivet
  I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

  Kirkebøker
  Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

  Still spørsmål - og få hyggelige svar
  Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

  Meld deg inn i en forening
  Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

  Skriv ned alle opplysninger du finner
  Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

  Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
  Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

  Ikke stol på alle kilder
  Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

  Vær systematisk
  Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

  Lær deg det grunnleggende
  Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

  Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
  Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

  Vær ærlig
  Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

  Del kunnskapene med andre
  Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

  Ha det gøy
  Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

  ANNONSER: