slekt.no Nybegynner

 


Forbedringer i Brother’s Keeper

bilde(02.03.05) Brother’s Keeper er et av de mest populære slektsdataprogrammene. Det skyldes at programmet er enkelt å bruke, det har mange funksjoner, det finnes i norsk oversettelse og det er “gratis”. I løpet av det siste året har det skjedd mange forbedringer i programmet.

Av Lars H Alstadsæter (02.03.2005)

Brother’s Keeper 6.1 ble utgitt i mai 2002. Siden den gang har programmet blitt oppdatert 37 ganger, slik at det nå er versjon 6.1.37 som er den nyeste. Den siste oppdateringen ble lansert i forrige uke.Hvis du har en tidligere versjon av programmet bør du laste ned en oppdatert utgave. Da får du en versjon som har flere feilrettinger og nye funksjoner.Det blir for omfattende å liste opp alle endringene her, men nedenfor finner du en lenke til en oversikt over alt som har skjedd med Brother’s Keeper de siste årene.Brother’s Keeper er et såkalt “shareware”-program. Det betyr at du kan laste det ned og ta det i bruk uten å betale. Liker du programmet og ønsker å bruke det skal du betale $45 (ca 290 kr) for det.Norske brukere av Brother’s Keeper får god støtte fordi Otto Jørgensen driver en egen nettside med nyttig informasjon om alt som skjer med programmet. Han er også en av drivkreftene for fornorskingen av Brother’s Keeper.I vår programvarest og i DIS-Norges test havner Brother’s Keeper “midt på treet”. Det skyldes hovedsaklig forhold som kanskje ikke er de aller viktigste for en vanlig amatørslektsgransker. Programmet scorer derimot svært godt på brukerstøtte, rapporter og import/eksport. Dette er forhold som er svært viktige for nybegynnere og vanlige amatørslektsgranskere. Derfor er Brother’s Keeper et godt valg for deg som akkurat har startet med slektsgransking eller som ikke har tenkt å bli veldig “profesjonell”.Arbeidet som er gjort med fornorsking av programmet gjør det også til et bra verktøy for norske slektsgranskere.Prismessig ligger Brother’s Keeper i den nederste delen av prisskalaen. Og fordi det er et shareware-program kan du la være å betale for programmet, men moralsk sett bør du sende $45 til produsenten hvis du velger å ta i bruk programmet. Det er allikevel rimelig for et så godt dataprogram.Og hvis du ikke allerede har gjort det bør du besøke Otto Jørgensens norske nettsider om Brother’s Keeper. Der finner du mye nyttig informasjon.

Nyttige lenker:

 • Vår test av Brother’s Keeper (programmet er oppdatert etter at testen ble gjennomført).
 • Våre artikler om Brother’s Keeper.
 • Endringer i Brother’s Keeper 6.1.
 • Otto Jørgensens norske nettsider om Brother’s Keeper.
 • Produsentens nettsider (på engelsk).


 • Utskriftsvennlig versjon

  Søk


  Søk

  Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

  Snakk med eldre slektninger - nå
  Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

  Bygdebøker - gode sekundærkilder
  I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

  Folketellinger i Digitalarkivet
  I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

  Kirkebøker
  Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

  Still spørsmål - og få hyggelige svar
  Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

  Meld deg inn i en forening
  Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

  Skriv ned alle opplysninger du finner
  Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

  Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
  Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

  Ikke stol på alle kilder
  Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

  Vær systematisk
  Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

  Lær deg det grunnleggende
  Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

  Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
  Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

  Vær ærlig
  Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

  Del kunnskapene med andre
  Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

  Ha det gøy
  Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

  ANNONSER: