slekt.no Nybegynner

 


Fortell oss om det!

bilde(22.01.07) En gjennomgang av norske nettsteder for slektsgranskere er en trist affære. Det skjer lite, og det som skjer blir godt gjemt. Norsk Slektshistorisk Forening (NSF) er en av verstingene. Det samme er produsentene av WinFamily og Royal Familiearkiv.

Av Lars H Alstadsæter (21.01.2007)

Søndag 21. januar 2007 er dette de ferskeste nettstedene for norske slektsgranskere:  • slekt.no: Oppdatert 21. januar 2007 (dette er her du er nå)

  • digitalarkivet.uib.no: Oppdatert 19. januar 2007 (nettstedet til Digitalarkivet)

  • home.online.no/~otjoerge/bk/: Oppdatert 16. januar 2007 (det norske nettstedet til brukere av slektsdataprogrammet Brother’s Keeper)

  • disnorge.no: Oppdatert 13. januar 2007 (nettstedet til DIS-Norge)

  • genealogi.no: Oppdatert 08. januar 2007 (nettstedet til Norsk Slektshistorisk Forening, og før det oppdatert 16. oktober 2006)

  • embla.no: Oppdatert 19. desember 2006 (produsenten av slektsdataprogrammet Embla Familie og slekt

  • royal.no: Oppdatert 28. februar 2005 (produsenten av slektsdataprogrammet Familiearkiv 5)

  • winfamily.com: Oppdatert i 2004 (produsenten av slektsdataprogrammet WinFamily)


Oversikten ovenfor er basert på hvilke sider som er enkle å finne via “sist oppdatert” eller nyhetsoversiktene på de forskjellige nettstedene. Det kan være andre sider som er oppdatert senere, men disse sidene er det vanskelig å finne for de fleste. Dessuten er selvføgelig ikke diskusjonsfora/nyhetsgrupper tatt med i oversikten.De beste i klassen

Digitalarkivet er flinke til å informere brukerne om endringer på nettstedet. Nye sider/tilbud bli raskt omtalt på Digitalarkivets førsteside.De verste av de seriøse

Norsk Slektshistorisk Forening (NSF) er lite flinke til å fortelle besøkende på nettsidene om nye tilbud og tjenester. Nettsidene deres ble oppdatert i januar med informasjon om en utstilling på Riksarkivet. Forrige oppdatering var i oktober i fjor. Dette er for dårlig! Sannsynligvis (forhåpentligvis) har det vært oppdateringer i tidsrommet mellom oktober og januar uten at det er nevnt på oppdateringssiden.De verste av de verste

Produsentene av de norske slektsdataprogrammene WinFamily og Royal Familiearkiv har ikke oppdatert innholdet på sine nettsider på flere år. Begge produsenter har endret design, men ikke bidratt med ny informasjon. Dette bør få både eksisterende brukere og nye brukere til å stille spørsmål om oppfølgingen av både eksisterende og nye kunder.Bra programvareprodusent

Av de norske programprodusentene skiller Embla/Norsk Familiehistorie seg ut i positiv retning. Siste nyhetssak er fra midten av desember. Men for programvareprodusenter er ikke oppdatering av nettsidene månedlig noen nødvendighet. Embla/Norsk Familiehistorie er i tillegg til å være programvareprodusent også en forening. For foreningen bør det stilles større krav om hyppige oppdateringer.Konklusjon

Internett er sannsynligvis fortsatt for dprlig prioritert av norske aktører innen slektsgransking. Dessuten bør de fleste endre nettsidene slik at det blir enklere å få oversikt over nye nettilbud og endrede sider/tjenester.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: