slekt.no Nybegynner

 


Gi dine slektsdata videre

Embla Testamentet (skjermdump fra Emblas nettsider)Embla Norsk Familiehistorie tilbyr nå en tjeneste som heter "Embla Testamentet". Med denne tjenesten kan du sikre at familietreet etter din død blir overlatt til dine familiemedlemmer. Tanken er god, og tjenesten er sannsynligvis nyttig for mange. Men prisen er høy. Det koster nesten 3.000 kr å benytte tilbudet.

Av Redaksjonen (23.10.2013)

I forbindelse med Slektsforskerdagen 2013 presenterer Embla Norsk Familiehistorie tjenesten «Embla Testamentet». Tjenesten betyr at du kan gi familietreet ditt til flere familiemedlemmer når du dør, selv om datamaskinen blir helt slettet eller rett og slett kastet.

Hvordan fungerer tjenesten?
Embla beskriver tjenesten slik:

"Det eneste vi trenger fra deg er at du tar en sikkerhetskopi til Internett. Da har vi en kopi av familietreet ditt hos oss for evig og alltid. Det gjør ingen ting om datamaskinen din blir kastet, gitt bort eller slettet da familietreet ditt er helt trygt og sikkert hos oss.

Etter at du har bestilt og betalt for Embla Testamentet vil du kunne registrere informasjon for opptil tre forskjellige personer du ønsker skal motta familietreet ditt den dagen du har forlatt oss."


Embla forsøker å finne riktig tidspunkt for å sende slektsdata til disse tre personene ved å sjekke at medlemskapet ditt i Norsk Familiehistorie ikke er fornyet. Da forsøker de å ta kontakt med deg via e-post, telefon og brev. Dersom Embla ikke oppnår kontakt blir slektstreet ditt sendt til de tre mottakerne du har oppgitt.

Embla Testamentet koster 2.990 kr. Dette er en engangsbetaling og alt er inkludert, blant annet forsendelse av familietreet til tre personer og lagring av familietreet.

Denne tjenesten kan være nyttig for mange slektsgranskere, men det er et par forhold du bør være klar over:

Alle som er medlem av Norsk Familiehistorie og har slektsprogrammet Embla Familie og Slekt har tilgang til denne tjenesten.

Du kan dele dine slektsdata med dine slektninger helt gratis ved å gi dem dine data fra din PC med jevne mellomrom.

Emblas tjeneste forenkler dette, men det koster.

Nyttige lenker:

* Embla


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: