slekt.no Nybegynner

 


Har du oppdatert slektsdataprogrammet ditt?

DataprogramMange slektsgranskere bruker et dataprogram for å holde orden på slektsdataene. Det er som regel fornuftig å bruke siste utgave av det programmet du bruker. Siste versjon har som regel flere funksjoner og færre feil enn tidligere versjoner. Bruker du siste versjon? Vi gir deg oversikten!

Av Redaksjonen (02.02.2013)

Dette er ikke en oversikt over hvilket slektsdataprogram du bør bruke. Gjennomgangen nedenfor er alfabetisk, og er ingen prioritert oversikt om hvilke program som er best.Nederst i oversikten finner du nyttige lenker som hjelper deg videre.Brother's Keeper (BK)

er en gammel traver og et populært dataprogram for mange norske slektsgranskere. Programmet ble oppdatert til versjon 6.6.6 i januar 2013. Siste versjon inneholder stort sett feilrettinger i forhold til tidligere versjoner av BK 6.6. Hvis du bruker BK 6.5 bør du absolutt oppdatere til BK 6.6, da det er en rekke nye og forbedre funksjoner i BK 6.6.Disgen

er et svensk dataprogram som har vært brukt av norske slektsgranskere helt siden 1990-tallet. Siste versjon er 8.2d som ble utgitt i august 2012. Hvis du har en 8.2-versjon med bokstav før d så bør du oppdatere. Versjon 8.2d har flere nye funksjoner og en del feilrettinger. Oppdatering er gratis. Og hvis du har Disgen i versjon 7 eller tidligere bør du absolutt oppgradere til versjon 8. Du må være medlem i DIS-Sverige for å oppgradere.Embla Familie og slekt

er et norskprodusert slektsdataprogram. Siste versjon er 9.0.305. Den ble utgitt i november 2012. Versjonen inneholder en rekke nye funksjoner og en del feilrettinger. På nettsidene til Embla er det gode råd du bør følge når du oppdaterer programmet. Oppdateringen er gratis for medlemmer i Norsk Familiehistorie.Familiearkiv

er et slektsdataprogram som ikke lenger blir oppdatert. Siste versjon er 5.2.1 fra februar 2005. Det betyr at siste versjon er åtte år gammel. Bruker du dette programmet bør du sannsynligvis bytte til et mer moderne dataprogram.Legacy

er et amerikansk dataprogram med norsk oversettelse. Siste versjon av dette programmet kom i september 2012 og har versjonsnummer 7.5.0.208. Hvis du har en tidligere versjon av Legacy oppdaterer du enkelt til siste versjon etter at du har startet programmet. I menyen "Legacy Start" kan du enkelt sjekke at du har siste versjon, og har du ikke det er det enkelt å oppdatere.The Master Genealogist (TMG)

er nok et amerikansk slektsdataprogram med norsk oversettelse. Siste versjon av dette programmet kom i mai 2012, og er dermed et av programmene det er lengst siden ble oppdatert. Siste versjon er 8.04, som kom bare en dag etter versjon 8.03. Bruker du TMG er det enkelt å oppgradere programmet. Når du starter programmet henter det sannsynligvis ned ny informasjon fra produsenten. Du får da beskjed om du trenger oppdatere programmet. Oppdatering til 8.04 er gratis for deg som har en tidligere utgave av TMG 8. Bruker du TMG 7 bør du oppgradere til TMG 8.04.WinFamily

er et dansk/norsk slektsdataprogram som ikke har blitt oppdatert siden 2009. Bruker du dette programmet bør du sannsynligvis bytte til et mer moderne slektsdataprogram.

Nyttige lenker:

Brother's Keeper:
slekt.no: Temaside om Brother's Keeper
Hva er nytt i BK 6.6.6?
Produsentens nettside

Disgen:
slekt.no: Temaside om Disgen
Hva er nytt i Disgen 8.2d?
Produsentens nettside

Embla Familie og slekt:
slekt no: Temaside om Embla Familie og slekt
Produsentens nettside

Familiearkiv:
slekt.no: Temaside om Familiearkiv
Produsentens nettside

Legacy:
slekt.no: Temaside om Legacy
Produsentens nettside

The Master Genealogist:
slekt.no: Temaside om TMG
Produsentens nettside

WinFamily:
slekt.no: Temaside om WinFamily
Produsentens nettside


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: