slekt.no Nybegynner

 


Historiske data på mobilen din

ArkivportalenFra i dag kan du søke i mer enn tre millioner norske arkiv-objekter på mobilen din. Arkivverket lanserer i dag en såkalt app (applikasjon = programvare) for Android-mobiltelefoner. Appen kommer senere også for iPhone. Med denne lanseringen er arkiv-Norge i verdenstoppen i bruk av ny teknologi. Og du har tilgang til tusenvis av hyllemeter arkivmateriale fra din mobiltelefon.

Av Lars H Alstadsæter (06.10.2011)

– Arkivportalen er en revolusjon for historieinteresserte, sier riksarkivar Ivar Fonnes til arkivverkets eget nettsted. – Med ett søk kan publikum nå se på og bestille arkivmateriale fra hele 35 institusjoner. Vi håper løsningen blir tatt i bruk både via nettstedet og gjennom den nye appen. Jo flere brukere den får, jo mer attraktivt blir det for enda flere arkiver å gjøre sitt materiale tilgjengelig gjennom portalen, sier Fonnes.Over 15 000 dokumenter og skriftlig materiale er digitalisert, og dette er bare begynnelsen.Hvilken nytte kan du som slektsgransker nå umiddelbart ha av mobilversjonen av Arkivportalen? Vi gjorde et søk på Andebu (kommunen med landets eldste bevarte kirkebok). Vi fikk 674 treff, men bare tre av disse var digitalisert. Hvis vi hadde bestilt andre av disse, da hadde det ikke vært som digitale filer.En umiddelbar konklusjon er at mobil-appen er en enkel måte å skaffe en oversikt over mye av det som er arkivert om ulike steder og personer, men at det inntil videre er noe begrenset hvilke dokumenter du faktisk kan laste ned til din mobiltelefon.Til tross for det, så er det imponerende og lovende at Arkivverket og andre arkiver faktisk tilbyr en tjeneste som dette.Vil du bruke appen på din mobiltelefon?

Da må du foreta en enkel engangsregistrering før du tar appen i bruk, og du får deretter umiddelbar tilgang til alle arkivene knyttet til arkivportalen. Den første versjonen som lanseres i disse dager er en Android-versjon, men det planlegges apper for andre plattformer som for eksempel iPhone etter hvert.

Nyttige lenker:

Arkivportalen


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: