slekt.no Nybegynner

 


Legacy 7 lansert

bilde(05.06.08) En ny utgave av det populære slektsdataprogrammet Legacy er nå lansert. Versjon 7 av Legacy har en rekke nye funksjoner og forbedringer i forhold til versjon 6. Mange funksjoner, lav pris og norsk språk er forhold som gjør Legacy attraktiv for norske slektsgranskere. Mye peker i riktig retning, men vi hadde også en del problemer da vi testet den nye versjonen.

Av Lars H Alstadsæter (05.06.2008)

Installasjonen av Legacy 7 gikk greit på var maskin. Programmet importerte også vår testdatabase (i Gedcom-format) helt greit.En ny funksjon i Legacy 7 er Geo-databasen og koblingen mot Microsofts Virtual Earth. Den er ikke ferdig klargjort i programmet, så du må laste ned stedsnavnfiler. Vi lastet ned filer for USA og Europa. Programmet forsøkte deretter å plassere stedsnavnene vi hadde lagt inn på kartet. Det ble ikke spesielt vellykket. De fleste stedene havnet på feil sted. For deg som allerede har registrert en rekke stedsnavn kan det bety mye manuelt arbeid. For deg som skal registrere stedsnavn kan dette være en nyttig og morsom funksjon.Kildeskriveren er en ny funksjon som lar det legge inn nye kilder på en svært detaljert måte. Kanskje litt for detaljert på en litt for tungvint måte, men nyttig for å få registrert kilder på en lik måte. Dessverre er kildetypene i den norske versjonen av programmet fortsatt på engelsk.Av andre nye funksjoner er muligheten for å lage intervjuskjemaer med 1.200 ulike spørsmål. Denne funksjonen fikk vi ikke til å virke i vår nedlastede utgave av Legacy 7. En ny slektskapskalkulater gir deg grundig og omfattende informasjon om slektskapet mellom to personer. Programmet har fått bedre muligheter for å koble ulike typer dokumenter (tekst, bilder, lyd og video) til personer og hendelser. Og rutinene for sikkerhetskopiering er vesentlig forbedret.Dessuten har Legacy 7 fått forbedringer i forhold til Legacy 6. Programmet er (delvis) oversatt til norsk. Brukerhåndboka er fortsatt på engelsk. Programmet er rimelig å anskaffe. Grunnversjonen er gratis, mens deLuxe-versjonen koster ca 160 kr, hvis du laster det ned.Legacy 6 var ett av de beste slektsdataprogram som vi har testet. Mye tyder på at Legacy 7 forsvarer denne plasseringen.

Nyttige lenker:

Mer om Legacy
Produsentens hjemmesider


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: