slekt.no Nybegynner

 


Merk informasjonen din - del 2

(07.05.03) For noen dager siden omtalte vi dataprogrammet GEDmark som merker informasjonen du deler med andre gjennom Gedcom-filer. Selv om GEDmark er et gratis dataprogram er det ikke sikkert du behøver å anskaffe det programmet for å merke informasjonen din. Flere slektsdataprogrammer har samme funksjonalitet innebygd.

Av Lars H Alstadsæter (07.05.2003)

Fra Otto Jørgensen, som sannsynligvis er den i Norge som vet mest om slektsdataprogrammet Brother’s Keeper (BK) har vi fått beskjed om at alle BK-versjoner etter 6.1.3 kan gjøre det samme som GEDmark. Otto Jørgensen siterer følgende fra hjelpefilen for BK:“Denne rutinen kan brukes til legge en Generell kilde til en rekke personer. Et typisk eksempel, vil være at du mottar, gjerne i form av en import av en GEDCOM-fil fra andre og du ønsker å markere hvem/hva som er opphavet til disse opplysningene. Dette kan du gjøre med hver enkel person, men ved å kunne legge en og samme opplysning samtidig til en rekke personer, vil denne funksjonen gjøre dette arbeidet lettere. I tillegg vil dette bidra til du også lettere vil gjennomføre en markering av denne kilden, noe som i ettertid vil være til stor glede og nytte.”
Også andre slektsdataprogrammer kan gjøre det samme som GEDmark og BK. For eksempel kan brukere av TMG føye til tilsvarende kilder/signaturer ved å gjøre følgende:Velg menyen Verktøy, Kilderegister, velg kilde og klikk på Global referanse.
Kanskje du trenger GEDmark eller kanskje ditt slektsdataprogram kan gjøre det samme som dette gratisprogrammet. Skal du dele dine slektsdata med andre bør du vurdere om du trenger GEDmark eller ikke.

Nyttige lenker:

Vår omtale av GedMARK.
Otto Jørgensens norske sider om Brother’s Keeper.
Brother’s Keeper (engelsk).
TMG - The Master Genealogist (engelsk).
TMG - norsk forhandler av TMG (norsk).


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: