slekt.no Nybegynner

 


NSF lanserer nye nettsider

NSFNorsk slektshistorisk forening (NSF) har i dag lansert egne nettsider i helt ny drakt. Foreningen skriver at det i en periode blir litt “sikksakk-kjøring” mellom ny og gammel plattform. For deg som bruker betyr det at det kan være vanskelig å finne mye av det som har blitt pulisert tidligere. Over tid betyr det at du får et bedre tilbud fra NSF.

Av Lars H Alstadsæter (03.02.2011)

NSF skriver selv følgende om overgangen:“Det er mange gode grunner for å lage nye nettsider for foreningen. På den ene siden har genealogi.no gjennom årene vært bygget med forskjellige publiseringsverktøy og av flere redaktører. På den andre siden har vi kommet til et punkt hvor det er vanskelig å tilpasse en del funksjoner vi ønsker oss til det gamle nettstedet. En helt ny løsning ble bedre enn å rydde og flikke enda mer på det gamle.”
NSF har valg publiseringsverktøyet Drupal. Det er et verktøy mange mediehus og nyhetsnettsteder har tatt i bruk. Derfor er NSF framtidsrettet i sitt valg, men samtidig er det litt vanskelig å få finne frivilligge med mye kunnskap om Drupal. Det er andre publiseringsløsninger som kunne ha gitt NSF flere frivillige med bedre kompetanse.Selv om NSF i dag flytter fra gammel til ny publiseringsløsning, så er det mye som fortsatt ikke fungerer. NSF skriver selv følgende:“Det er ikke alle menypunktene som er aktivert. Dette gjelder i særdeleshet ‘Grupper’ i toppmenyen, men også andre lenker kan være inaktive til å begynne med. Klikk deg rundt på det du får åpnet, og smør deg med tålmodighet for resten. I tiden fremover kommer vi til å eksperimentere litt med både det ene og det andre, og både endre og flytte på ting inntil ting finner sin faste form.”
For deg som besøker slekt.no

Det at NSF nå flytter sitt tilbud til en ny publiseringsplattform betyr at noen lenker her på slekt.no i en periode ikke fungerer. Vi beklager det, men vi skal så snart som mulig forsøke å endre lenker i gamle artikler til de nye adressene hos NSF.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: