slekt.no Nybegynner

 


Ny utgave av Disgen

bilde(05.06.09) Det svenske slektsdataprogrammet Disgen har kommet i ny utgave. Versjon 8.2 inneholder flere forbedringer når det gjelder karthåndtering, Gedcom-import, publisering på internett og generell brukervennlighet. Oppdatering til versjon 8.2 koster 350 kr for eksisterende brukere.

Av Lars H Alstadsæter (05.06.2009)

Disgen har gjennom mange år vært et bra og funksjonsrikt slektsdataprogram. Programmets største styrke har vært utskriftsmulighetene. Disgen er det eneste programmet som skriver ut til “ekte” RTF-format. Det betyr at det er enkelt å endre utskriftene i f. eks Microsoft Word. Programmet tilbyr også utskrifter på en rekke språk.De siste årene har Disgen havnet litt i bakleksa på grunn av manglende oppgradering av programmet.Versjon 8.2 ser ut til å kunne være et godt svar på dette, selv om det ser ut som at det kun er karthåndteringen som omfattes av store endringer.Vi har foreløpig ikke testet den nye versjonen, men informasjonen fra leverandøren tyder på at brukergrensesnittet, menyene og de ulike dialogrutene er betydelig forbedret og nå i enda større grad tilpasset ordinær Windows-standard.Programmet skal ha fått bedre funksjonalitet for både import og eksport til/fra Gedcom. Det er bra, da dette dessverre fortsatt stort sett er den eneste muligheten vi har for å utveksle data mellom ulike slektsdataprogram.I tillegg til en rekke forbedringer er det utført mer enn 100 feilrettinger i forhold til forrige utgave av Disgen.Disgen utgis av den svenske slektsgranskerforeningen DIS. Du må være medlem i DIS for å kunne kjøpe programmet. I tillegg til medlemsavgiften må du betale 750 kr for programmet (nytt medlem) eller 350 kr for oppdatering fra forrige versjon (eksisterende medlem som har kjøpt forrige versjon).

Nyttige lenker:

Vår samleside for Disgen
Leverandørens omtale av Disgen 8.2
DIS-Sverige (leverandørens hjemmeside)


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: