slekt.no Nybegynner

 


Ny utgave av Legacy

bilde(12.09.05) Det amerikanske slektsdataprogrammet har kommet i versjon 6. Den nye utgaven inneholder flere nyttige forbedringer. Og snart kan du få programmet i norsk språkdrakt.

Av Lars H Alstadsæter (13.09.2005)

Forrige utgave av Legacy (versjon 5) har gjort det bra i norske tester. En ulempe har vært at det ikke har vært noen norsk utgave av programmet. Frivillige arbeider nå med en norsk oversettelse.Den nye versjonen inneholder flere nye funksjoner. En “forskningsveileder” er et verktøy som kan hjelpe deg i arbeidet med å finne mer informasjon om personer du har i basen din. Et første blikk på denne veilederen tyder på at den nok er nyttigere for amerikanske slektsgranskere enn for norske. Det kan allikevel være verdt å bruke denne funksjonen også når du jakter på norske aner i Norge.I nye Legacy er det også et “publiseringssenter”. Her kan du sette sammen ulike utskrifter til ei komplett bok. Vi har sett tilsvarende funksjoner i enkelte andre program. Dette er et nyttig hjelpemiddel for deg som ønsker å lage ei komplett bok med flere ulike typer rapporter. “Publiseringssenteret” finnes kun i deLuxe-utgaven av Legacy.“Tidslinjer” er også en funksjon som finnes i flere andre slektsdataprogram. Ved hjelp av disse tidslinjene kan du sette personers liv inn i en historisk sammenheng. Produsenten kommer sannsynligvis ikke til å lage norske tidslinjer, så her er du sannsynligvis avhengig av en dugnad blant norske Legacy-brukere. Norske TMG-brukere har tidligere på dugnad laget norske tidslinjer (f. eks med norsk historie, norske statsministre osv) for brukere av TMG.Det finnes også flere andre forbedringer og nye funksjoner i Legacy 6.Grunnversjonen er gratis. I deLuxe-utgaven finnes flere funksjoner, men da må du betale ca 200 kr for programvaren.Og som sagt kan du snart få norsk språk i programmet. Norsk språk finnes for øvrig allerede i mange av rapportene du kan lage.

Nyttige lenker:

Legacy-produsentens hjemmeside.
Våre sider om Legacy.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: