slekt.no Nybegynner

 


Ny utgave av TMG

(03.01.05) Slektsdataprogrammet TMG har kommet i ny utgave. Nye versjon 6 bygger i stor grad på versjon 5, men har flere nye funksjoner. Brukere av versjon 5 må betale for oppgradering til versjon 6. Det har fått flere til å reagere fordi de mener at versjon 6 er å betrakte som en “ferdig utgave av versjon 5”.

Av Lars H Alstadsæter (03.01.2005)

Det første du oppdager i TMG 6 er en ny verktøylinje. Den nye verktøylinja inneholder ikke mye nytt, men utseendet gir programmet et mer moderne uttrykk. Brukeren kan velge ei verktøylinje med små eller store ikoner, og om det skal være tekst sammen med ikonene.Programmet har fått nye multimediefunksjoner, blant annet ny støtte for flere typer grafikkfiler.  Dessuten kan vedlegg (bilder, lyd osv) nå knyttes direkte til spesielle steder.Programmet har fått et nytt bilde for å kunne gjennomføre søk etter personer på en enklere måte enn tidligere. “Spørring utfra eksempler” gjør det enklere å sette opp et søk basert på noen vanlige kriterier.Nye TMG har også fått en egen DNA-logg. Her kan du legge inn resultater fra ulike DNA-tester. Dermed er TMG forberedt på framtidas slektsgransking, der DNA-tester kan bekrefte eller avkrefte slektskap mellom personer.TMG 6 har fått flere andre nye funksjoner for registrering, visning og navigering.På utskriftssiden har programmet fått flere nye nye muligheter, både når det gjelder formatering av utskrift og design.Vi har tidligere kåret TMG til verdens beste slektsdataprogram. Den nye versjonen ser ut til å forbedre produktet ytterligere. En grundig test av programmet blir publisert senere.TMG 6 finnes i norsk oversettelse.Nyttige lenker:

Hjemmesiden til WhollyGenes - produsenten av TMG.
Hjemmesiden til den norske importøren.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: