slekt.no Nybegynner

 


Ny versjon av Brother’s Keeper

bilde(27.07.05) Det populære slektsdataprogrammet Brother’s Keeper har kommet i ny versjon. Oppgraderingen til 6.2 omfatter blant annet en mulighet for å koble ulike typer mediefiler til personer i basen. En annen viktig og nyttig ny funksjon er ei oppgaveliste.

Av Lars H Alstadsæter (28.07.2005)

De fleste av de nye funksjonener i Brother’s Keeper (BK) 6.2 er funksjoner du allerede finner i flere andre slektsdataprogrammer. For de mange BK-brukerne er det derfor bra at også dette programmet nå får slike funksjoner.Media-funksjonen finnes som en ny “flik” i personbildet. Det er mulig å legge inn både video, lyd og ulike datafiler som blir knyttet til en person i databasen. Filene du legger inn her blir ikke skrevet ut i rapporter du lager. Dermed blir dette et verktøy kun for å organisere ulike filer til personer du har i basen din.Oppgaveliste-funksjonen er todelt. Du kan legge inn oppgaver knyttet til enkeltperson (f.eks å sjekke opplysninger om en person i ei kirkebok) og du kan legge inn generelle oppgaver (f.eks mer omfattende gjennomgang av ulike kilder osv). Det er mulig å skrive ut alle eller enkelte typer oppgaver. Utskriftene kan også sorteres på flere forskjellige måter, men vi savnet muligheten til å sortere oppgavene etter dato.Oppgaveliste-funksjonen heter foreløpig “To do” i BK 6.2. Og alle forklaringer og menyer for denne funksjonen finnes foreløpig ikke på norsk. Norsk oversettelse kommer helt sikkert etter sommeren.Produsenten har også lagt inn en ny sikkerhetsfunksjon i programmet. Den skal kunne hjelpe deg hvis programmet krasjer og databasen blir ødelagt. Heldigvis skjer det sjelden, men det er bra at programvareprodusentene lager slike verktøy. Det sikreste er nok allikevel å huske å ta sikkerhetskopier forholdsvis ofte.BK 6.2 inneholder også flere mindre, men viktige og nyttige endringer og forbedringer.Oppgradering og fullversjon av Brother’s Keeper 6.2 kan foreløpig bare lastes ned fra produsentens hjemmeside. Sannsynligvis kan den nye versjonen snart også lastes ned fra de norske BK-sidene.Brother’s Keeper er såkalt shareware. Det betyr at du kan ta i bruk programmet uten å kjøpe det, men at du bør betale 45 USD (ca 300 NOK) til produsenten.

Nyttige lenker:

Våre sider om Brother’s Keeper
Produsentens hjemmeside
Otto Jørgensens norske nettsider om Brother’s Keeper


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: