slekt.no Nybegynner

 


Ny versjon av Disgen

(29.03.05) Det svenske slektsdataprogrammet Disgen har kommet i ny versjon. Disgen 8.1 er i hovedtrekk en versjon uten nye funksjoner, men med retting av mange feil som var i Disgen 8.0. Oppdatering til den nye versjonen kan lastes ned gratis av de som allerede har versjon 8.0.

Av Lars H Alstadsæter (30.03.2005)

Det er noen ny funksjoner i Disgen 8.1. Blant annet bedre funksjonalitet ved at du kan dobbeltklikke på navn eller notiser og så få fram vinduer for redigering av data. Søkemulighetene har også blitt forbedret. Det er nå mulig å gjøre såkalte “negative søk”. Det betyr å søke etter personer som ikke oppfyller søkevilkårene.Språkfilene er også utvidet. Disgen har vært kjent for sine gode muligheter til å lage utskrifter på mange språk. Nå er disse språkfilene ytterligere forbedret.Og så er “den røde djevelen” i feilmeldingsskjemaet fjernet. Når det oppstår en feil i Disgen kommer det ofte fram et feilskjema på skjermen. I versjon 8.0 var det en tegning av en rød djevel i dette skjemaet. Nå er den vekk. Kanskje brukerne ikke likte den?Selv om Disgen 8.1 inneholder noen nye funksjoner, er det feilrettingene fra versjon 8.0 som er de viktigste endringene. Mer enn 30 feil er rettet, blant annet feil med utskrifter og med eksport til Gedcom.Disgen 8.1 er en viktig produktforbedring i forhold til versjon 8.0. Disgen er brukervennlig, uslåelig på utskrifter og med mange språkmuligheter ved utskrift. Allikevel trenger programmet en kraftig oppgradering for å matche mer moderne og fleksible slektsdataprogrammer. For en vanlig hobbyslektsgransker er allikevel Disgen 8.1 et godt alternativ.

Nyttige lenker:

DIS-Sveriges hjemmeside.
DIS-Sveriges informasjon om Disgen.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: