slekt.no Nybegynner

 


Ny versjon av Embla - med problemer

(11.04.07) Før påske lanserte Embla/Norsk Familiehistorie en ny versjon av slektsdataprogrammet Famile og slekt (versjon 2007). Brukerne oppdaget raskt en del feil, slik at lanseringen av programmet ble stoppet. Dessuten har Embla problemer med e-posten slik at mer enn 700 meldinger har blitt liggende ubesvart. Embla Familie og slekt er et brukervennlig slektsdataprogram som kun selges gjennom medlemskap i foreningen Norsk Familiehistorie.

Av Lars H Alstadsæter (11.04.2007)

Embla forklarer problemene med versjon 2007 slik:” [...] vi har fått tilbakemeldinger på noen feil som vi bør korrigere. Dette ønsker vi å gjøre så raskt som mulig og vil derfor konsentrere oss om dette arbeidet fram mot påsken og over påskehelgen. Vi kommer derfor til å holde telefonen stengt i noen dager. Bestillinger som er sendt inn vil også bli holdt tilbake til vi har en ny oppdatering av slektsprogrammet klart. Vennligst vær litt tålmodige med oss, så skal dere få en gratis oppgradering om ikke så altfor lenge.”Foreløpig er det ikke lansert noen ny og feilrettet versjon av Embla Familie og slekt.Embla/Norsk Familiehistorie har også andre problemer for tiden. På foreningens brukerforum ble følgende melding lagt ut i dag:“Rett før påske ble det sendt ut et nyhetsbrev til alle våre medlemmer. Vår e-postleverandør har øyensynlig fått et nytt filter for min e-postkonto ble langfredag sperret for å ha sendt ut søppelpost/spam. Jeg har vært i telefonkontakt med Lyse hver eneste dag fra mandag til i dag, onsdag og de har lovt hver eneste dag at de skal korrigere e-postkontoen min slik at jeg kan sende e-post igjen. Dette har desverre enda ikke skjedd enda det nå er onsdag kveld. Situasjonen er at vi har laget en ny korrigert versjon av v2007 som vi driver å tester. Jeg har i overkant av 700 e-poster som jeg ikke kan gjøre noe med før Lyse har korrigert e-postkontoen min. Ingen skjemaet inkludert nettbutikk etc vil virke da de aller benytter e-post. Da håper vi bare at Lyse vil klare å fikse e-posten min i morgen. Grunnen til at jeg ikke svarer noen et at jeg rett og slett ikke kan… “
Dette er en beklagelig situasjon for produsenten av det eneste norskrproduserte slektsdataprogrammet og et av de mest brukervennlige slektsdataprogrammene som finnes.slekt.no kommer i løpet av noen uker med en test av Embla Familie og slekt versjon 2007. 

Nyttige lenker:

Embla - produsenten av Embla Familie og slekt
Vår test av Embla Familie og slekt
Våre nyhetssaker om Embla Familie og slekt


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: