slekt.no Nybegynner

 


Nye Embla AS stiftet

(08.09.05) Firmaet som overtar retighetene til programvaren Embla Familie og slekt er nå stiftet. Firmaet selger Embla Familie og slekt som en del av medlemskapet i Norsk Familiehistorie. Medlemmene i Norsk Familiehistorie får den nye versjonen av Familie og slekt i posten, lover selskapet på sine nettsider.

Av Lars H Alstadsæter (08.09.2005)

På nettsidene forteller selskapet at interessen for et norsk slektsdataprogram var så stort at de har valgt å etablere et eget firma som skal videreføre og videreutvikle programvaren Embla Familie og slekt.Programvaren skal nå trykkes på CD-plater. Disse platene blir sendt til dem som har bestilt medlemskap i den nye foreningen Norsk Familiehistorie. Det er grunn til å tro at denne foreningen blir en videreføring av den tidligere Embla-klubben.I 2006-utgaven av Familie og slekt skal det være et “nybegynner-panel” som skal gjøre det enklere for nybegynnere. Den nye versjonen skal også være mer stabil enn forrige versjon. Selskapet skriver også at alle kjente feil med programvaren nå skal være rettet.De som bruker en tidligere utgave av Embla Familie og slekt (versjon 5 eller 4) må melde seg inn i Norsk Familiehistorie for å få tilsendt 2006-utgaven.Firmaet skriver følgende om Norsk Familiehistorie:“Medlemskapet i foreningen Norsk Familiehistorie varer et kalenderår - fra september til neste september. Som medlem i Norsk Familiehistorie får du hele slektsprogrammet Embla Familie og Slekt v2006 på CD-plate i posten. Men etter hvert som det kommer nye versjoner vil du også kunne laste disse ned til enhver tid via internett. Du vil også få tilgang til våre artikler, support via Internett, og etter hvert vil du også kunne stemme på de juvelene du ønsker at vi skal utvikle framover.”


Nyttige lenker:

Nettsidene til Embla
Vår vurdering av Embla Familie og slekt 5
Andre nyheter om Embla Familie og slekt


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: