slekt.no Nybegynner

 


Oppdatering av Embla Familie og slekt

bilde(14.06.06) Det norske slektsdataprogrammet Embla Familie og slekt har kommet i en oppdatert utgave. Blant de nyttige og viktige endringene i den nye utgaven er skreddersydd import av Gedcom-filer og ikke minst muligheten for å importere data direkte fra dataprogrammet WinFamily.

Av Lars H Alstadsæter (14.06.2006)

Den oppdaterte utgaven av Embla Familie og slekt heter 2006.2.331. Den kan lastes ned gratis av medlemmer i Norsk familiehistorie.Denne versjonen av Embla Familie og slekt er på mange måter en bedre nyhet for brukerne av det konkurrerende programmet WinFamily enn det er for Emblas egne brukere. WinFamily har ikke blitt oppdatert på flere år og er i dag et foreldet dataprogram sammenlignet med de fleste andre slektsdataprogram på markedet. Dessuten inneholder Gedcom-eksportrutinen i WinFamily feil som gjør at foreningen DIS-Norge advarer mot programmet. Feilen gjør det også tungvint for WinFamily-brukere å bytte til andre slektsdataprogram. Mye manuelt arbeid er i beste fall konsekvensen.Det er her den oppdaterte utgaven av Embla Familie og slekt er redningen. Programmet kan importere data fra WinFamily uten å gå veien om Gedcom. Dermed kan misfornøyde brukere av WinFamily bli fornøyde brukere av Emblas programvare.Embla Familie og slekt har også forbedret import av Gedcom-filer. Dermed kan brukeren i større grad enn tidligere selv bestemme hvordan data skal importeres. Det kan være en nyttig funksjon for en del brukere.I tillegg er det noen endringer og forbedringer i denne utgaven av Embla Familie og slekt.Embla Familie og slekt skårer på at det i stor grad er et norskutviklet program. En viktig ulempe er at det over tid kan bli et dyrt program å bruke. Det er kun medlemmer av foreningen Norsk Slektshistorie som kan laste ned/motta oppgraderinger av programmet. Selve programmet koster 690 kr og et medlemskap koster 200 kr i året. Dermed plasserer Embla Familie og slekt seg som et av de dyreste slektsdataprogrammene. Samtidig har medlemmer av Norsk Familiehistorie også andre medlemsfordeler som gjør medlemskapet mer attraktivt.

Nyttige lenker:

Vår vurdering av Embla Familie og slekt (tidligere utgave)
Nyheter om Embla Familie og slekt
Emblas hjemmesider
Artikkel om Gedcom


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: