slekt.no Nybegynner

 


Er du oppdatert?

(29.07.04) Produsentene av slektsdataprogrammer lanserer stadig nye utgaver av programmene. Mange slike oppdateringer er gratis, og kan lastes ned via Internett. Er du oppdatert? Kanskje en slik oppdatering gjør at du får noen færre problemer med det programmet du bruker.

Av Lars H Alstadsæter (29.07.2004)

På den ene siden er slike hyppige programoppdateringer nyttige for oss brukere, på den annen side er det en uting. Programprodusentene tillater seg nemlig å lansere produkter som på langt nær er ferdige. To eksempler på slektsdataprogrammer som stadig blir oppdatert er amerikanske The Master Genealogist (TMG) 5 og norske Embla Familie og Slekt 5.TMG 5 har kommet i versjon 5.0, 5.01, 5.02, 5.03, 5.04, 5.05, 5.06, 5.07, 5.08, 5.09, 5.10, 5.11, 5.12, 5.13, 5.14 og 5.15 uten at programmet er ferdig. I den siste versjonen mangler fortsatt enkelte funksjoner. Programmet burde da versjon 5.0 kom ikke vært lansert på markedet som et ferdig produkt, men det har det, og brukerne har allerede måttet laste ned 15 oppdateringer. Her har programprodusenten flyttet ansvar fra seg selv til brukerne på en uakseptabel måte.Og den som har kjøpt TMG 5 må henge med på oppdateringskarusellen i håp om at manglene blir rettet i neste oppdatering. Etter 15 oppdateringer har brukerne grunn til å være fornøyd. TMG har i vår test blitt vurdert som verdens beste slektsdataprogram.Også norske Embla Familie og Slekt kommer ofte i nye versjoner. Nå sist kom versjon 5.0.581. Embla Familie og slekt ble lansert 7. desember i fjor. I løpet av 6 måneder har det kommet 8 oppdateringer av programmet (5.0.364, 515, 531, 540, 555, 560, 567 og 581). Spørsmålet er derfor om versjon 5 som ble offentliggjort i desember i fjor var et ferdig produkt. I tillegg til oppdateringene av programmet utvikler Embla såkalte “juveler” med nødvendige tilleggsfunksjoner. Foreløpig venter vi på flere slike juveler.Også andre populære programmer som Brother’s Keeper (BK) og Disgen kommer i nye oppdaterte utgaver. BK er nå tilgjengelig i versjon 6.1.31 (altså den 31. oppdateringen av versjon 6.1), mens Disgen finnes i versjon 8.0d (altså den fjerde oppdateringen av versjon 8.0).Slike oppdateringer er heldigvis ikke bare et problem for oss brukere. Oppdateringene inneholder rettinger av viktige feil og mangler. Dessuten inneholder oppdateringene nye funksjoner som kan være nyttige.Det er allikevel en tendens at leverandørene lanserer produktene før de er godt nok testet. Dermed må vi leve med programmer med mange feil, og vi må bruke tid og penger på å laste ned oppdateringer.Når vi kjøper andre produkter hadde vi ikke funnet oss i slike feil. Hadde du f. eks kjøpt en bil hvor bremsene ikke virket før du fikk “oppdatert” bilen?Det er du som bruker som må fortelle produsentene at du ikke finner deg i slik behandling. Det kan du gjøre ved å klage eller ved å velge et annet produkt. Du må alltid regne med at programmet du har kjøpt blir oppdatert. Men hvis produsenten har for vane å veldig hyppig oppdatere programmet, eller “oppdateringsnummeret” er veldig høyt, da kan det være grunn til å være på vakt.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: