slekt.no Nybegynner

 


Mindre oppgradering av Disgen

(21.09.05) Det svenske slektsdataprogrammet Disgen har kommet i ny utgave. Den nye versjon 8.1a er en mindre oppgradering i forhold til Disgen 8.1 som ble utgitt tidligere i år. Den nye versjonen av Disgen inneholder fjerning (sic!) av noen funksjoner og en del feilrettinger. Oppdatering til den nye versjonen er gratis for de som allerde har kjøpt en lisens for Disgen.

Av Lars H Alstadsæter (21.09.2005)

I versjon 8.1 av Disgen var det mulig å koble seg direkte mot svenske Genline (Sveriges kommersielle svar på Digitalarkivet). Det er ikke lenger mulig i Disgen 8.1a. Fjerning av denne muligheten har sannsynligvis liten betydning for norske brukere av Disgen.I Disgen 8.1a er en del feil rettet. Leverandøren nevner blant annet disse:IMPORT AV FOTNOTER

Vid import i GEDCOM-format där det finns fotnoter skrevs “Not: ” före fotnotstexten.

Rättat.BYTE AV ARKIV

När man har en väldigt lång sökväg till datamappen så kan sökvägen byta plats med arkivnamnet på statusraden om fönstret är maximerat (eller i alla fall stort).

Rättat.FLOCKBESKRIVNING

Vid utskrift av statistik för flockar har en kolumn med flockbeskrivningen lagts till.FÖRNAMNSINITIALER I GRAFISK STAMTAVLA

I utskrifter av stamtavla i grafisk form kan man välja att bara skriva initialer för förnamn. Alla initialer skrevs inte ut. Rättat.INGIFTA I STAMTAVLA TRÄDFORM

Om man begränsat antalet generationer i en stamtavla i trädform skrevs inte ingifta ut i den sista generationen. Ändrat så att alla ingifta skrivs ut i sista generationen vare sig de har barn eller inte.TECKENSTORLEK I MENYRADEN

Menyradens teckenstorlek påverkades inte av inställningen av teckenstorleken i Windows.

Rättat.REDIGERA ORTER

Ej användbart snabbkommando Ctrl-x, för klipp ut, borttaget från menyn.GENLINE

Möjligheten att starta Genline från Disgen (Verktyg – Genline) har tagits bort.

Mer information finns i “Nyheter i version 8.1a” i hjälpen.KÄLLOR OCH CITAT

Om man skapade ett nytt citat kunde man ibland få Genline-referensen från

ett existerande citat automatiskt ifyllt. Rättat.
Det er nå laget en ny utgave av Disgen: DgVisa. Dette er en versjon som er gratis, men som bare kan brukes til å lese data fra Disgen, men som ikke kan brukes til å legge inn nye data. Denne utgaven kan være grei å bruke for deg som har fått tilsendt en Disgen-base, men som ikke bruker programmet. DgVisa kan lastes ned gratis fra DIS-Sveriges nettsider.Oppdatering til Disgen 8.1a kan lastes ned gratis fra DIS-Sveriges nettsider.

Nyttige lenker:

Vår vurdering av Disgen 8.
Mer om Disgen.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: