slekt.no Nybegynner

 


Problematisk oppdatering av TMG

TMGSlektsdataprogrammet The Master Genealogist (TMG) er et av de beste slektsdataprogrammene som finnes. Det har en høy brukerterskel, så det passer ikke for alle slektsgranskere. Nå har det endelig kommet en oppdatering av programmet. Oppdateringen inneholder flere nyttige funksjoner, men har skapt problemer for flere brukere.

Av Redaksjonen (23.03.2013)

De nye funksjonene i TMG 8.05 er utskrifter til tekstbehandlingsprogrammet Word Perfect. Dette er programvare som er lite brukt i Norge, så denne funksjonen er ikke veldig viktig for de fleste norske brukere av TMG. En annen oppdatering er hvordan roller blir lagret i databasen. Dette er en viktig endring som i det daglige ikke påvirker bruken av TMG. Oppdateringen gir også mulighet for bedre søk i underkataloger (sub folders) og for innlegging av data om nye personer.

Dessuten inneholder oppdateringen en rekke viktige rettinger av feil i TMG 8.04.

Flere norske brukere har rapportert om problemer med oppdatering til TMG 8.05. En viktig årsak til problemene er at oppdateringen ikke blir kjørt som "Administrator" i Windows. Du kan (i Windows 7 og 8) velge å kjøre en fil som Administrator hvis du høyreklikker på filnavnet og så velger "Kjør som Administrator".

For flere brukere har ikke dette vært nok til å få installert oppdateringen. Brukerne må derfor fjerne forrige versjon av programvaren før ny versjon installeres. Produsenten har publisert en framgangsmåte for dette. Beskrivelsen er på engelsk.

Vårt råd er at du tar en sikkerhetskopi av både datafiler og programinstallasjonen før du forsøker å installere TMG 8.05.

Nyttige lenker:

 • slekt.no: Informasjon om TMG
 • Produsentens hjemmeside
 • Produsentens beskrivelse av hva du bør gjøre hvis du får problemer med oppdatering
 • Norsk infornasjonsside om TMG

 • Utskriftsvennlig versjon

  Søk


  Søk

  Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

  Snakk med eldre slektninger - nå
  Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

  Bygdebøker - gode sekundærkilder
  I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

  Folketellinger i Digitalarkivet
  I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

  Kirkebøker
  Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

  Still spørsmål - og få hyggelige svar
  Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

  Meld deg inn i en forening
  Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

  Skriv ned alle opplysninger du finner
  Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

  Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
  Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

  Ikke stol på alle kilder
  Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

  Vær systematisk
  Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

  Lær deg det grunnleggende
  Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

  Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
  Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

  Vær ærlig
  Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

  Del kunnskapene med andre
  Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

  Ha det gøy
  Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

  ANNONSER: