slekt.no Nybegynner

 


Den glemte skriften

“Alle slektsgranskere møter på et eller annet tidspunkt den gotiske skriften. Og det blir ofte et ublidt møte. Nå har det kommet et godt hjelpemiddel for deg som sliter med å lese gamle dokumenter. “Den glemte skriften” er ei brukervennlig og nyttig bok om den skriften du finner i eldre kirkebøker, folketellinger og andre dokumenter. Boka inneholder både historien om skriften, hvordan du kan lære å lese den, og en nyttig oppslagsdel. Med denne boka blir besøket i gamle arkiver langt mer lystbetont enn tidligere.

Av Lars H Alstadsæter (12.07.2007)

Den glemte skriften.

Gotisk håndskrift i Norge.

Forfatter: Knut Johannessen

Forlag: Universitetsforlaget / Riksarkivaren skriftserie 28

Utgitt: 2007

ISBN-13: 978-82-15-00202-6

Pris: 329 kr

Vurdert: Juli 2007Den gotiske håndskriften gikk ut av bruk i Norge i siste halvdel av 1800-tallet. Den gotiske skriften er så forskjellig fra dagens skriftformer at det ikke er helt enkelt å lese den. Slektsgranskere som jobber med dokumenter fra før midten av 1800-tallet møter den gotiske håndskriften. Noen løser problemet ved å ikke bruke primærkilder, men baserer seg på ndres avskrifter. Det er en dårlig løsning - både faglig, kvalitetsmessig og personlig. Andre gir seg i kast med dokumentene og finner fram til informasjonen gjennom erfaring og sammenligning. Det fungerer brukbart, men innebærer en overhengende risiko for faktafeil.Det beste er å lære mer om skriften og ha med seg et nyttig oppslagsverk.Nå er det hjelpemidlet her. Knut Johannessens bok “Den glemte skriften” er ei tredelt bok som inneholder historien om den gotiske skriften, en læredel om hvordan du leser gotisk skrift, og en oppslagsdel som er svært nyttig når du er i ferd med å lese et dokument.Den gotiske skriften fikk først navnet sitt da den ikke lenger var i praktisk bruk. Dagens skrift - den latinske - overtok fra midten av 1800-tallet. Da fikk det som tidligere hadde vært kalt dansk eller norsk skrift navnet gotisk skrift.  Og leser du kirkebøker fra før overgangen eller folketellingen fra 1801 da møter du den gotiske skriften. Den er så forskjellig fra vår tids skrift at det blir et brutalt møte. Noen gir opp, noen legger godviljen til og gjetter seg fram til hva som står i teksten. Andre sammenligner ulike tekstavsnitt og ressonnerer seg fram til hva som står i teksten. Resultatet er at mange slektsgranskere ender opp med data som ikke er korrekte.Det å kunne lese gotisk skrift på en korrekt måte er viktig for alle slektsgranskere. Beskrivelse asv gotisk skrift finnes i en rekke artikler og bøker, men ingen er så omfattende og lærerike som boka “Den glemte skriften”.Bruk et par kvelder på å lese denne boka (del 2)). Etter det blir slektsgranskingen en enda morsommere og mer interessant hobby.Bokas første drl setter den gotiske skriften inn i en historisk ramme. Det er spennene lesning, men ikke nødvendig å få med seg. Bokas andre del er derimot helt avgjørende. Der lærer du å lese gotisk skrift. Og del tre må du alltid ha med deg når du skal lese gotisk skrift. Det er en god oppslagsdel.Tar du slektsgranskingen på alvor er dette ei helt nødvendig bok.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: