slekt.no Nybegynner

 


Slekt og data om portretter

bilde(18.05.07) Portretter er tema i siste utgave av DIS-Norges medlemsblad. Bladet inneholder derfor en rekke artikler om portretter og fotografier mer generelt. Dessuten er det en artikkel om at filateli også kan være nyttig for slektsgranskere. Og for deg som synes det er vanskelig å bruke Slektsforum inneholder medlemsbladet en omfattende artikkelen om denne nyttige møteplassen på internett.

Av Lars H Alstadsæter (18.05.2007)

Fotografier, malerier eller tegninger med portretter er viktige kilder for slektsgranskere Det er med på å “gi kjøtt på beinet når vi leter etter opplysninger om slekta”, skriver Tone Moseid, som er redaktør av Slekt og data i siste nummer av bladet.Og i bladet er det en rekke nyttige og interessante artikler om nettopp dette temaet. Tone Moseid har selv skrevet en historisk gjennomgang og en kort oversikt over fotodatabaser, opphavsrett/personvern og nettpublisering av portretter. Hun stiller spørsmål om DIS-Norge bør engasjere seg mer når det gjelder foto, og om Norge bør få et eget portrettmuseum.Vegard Skuseth, som er fotoarkivar ved Oslo bymuseum, har skrevet en artikkel om fotosamlingen ved museet. Samlingen inneholder mer enn en million bilder, hvorav 120.000 er direkte søkbare i kortkatalog eller dataprogram.Skanning av bilder er viktig for slektsgranskeren. Og det er viktig at skanningen, valg av filformat og lagringen av filene blir gjort på en skikkelig måte. Bladet inneholder en artikkel om dette, men den inneholder dessverre en del lite presis informasjon om temaet.I en artikkel om fotografiet som historisk kilde kan du blant annet om hvordan du kan tidsbestemme bilder basert på fototeknikk, klær og andre forhold.

Nyttige lenker:

DIS-Norges nettsted


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: