slekt.no Nybegynner

 


Slekt på nett

(20.11.04) Det finnes mange muligheter for å publisere slektsinformasjonen du har samlet på Internett. En av de mer avanserte og bedre løsningene er å bruke phpGedView. Denne programvaren har nå komme i ny utgave. Enklere publisering, flere funksjoner og mulighet for utskrift til Adobe Reader-format (PDF-filer) gjør denne løsningen svært attraktiv. Og så er programvaren helt gratis.

Av Lars H Alstadsæter (20.11.2004)

Mange som har forsket på egen slekt ønsker å dele informasjonen med andre. En måte å gjøre det på er å publisere opplysningene på Internett. Det er enkelt og rimelig. Derfor har mange slektsdataprogram en mulighet for å lage Internettsider med data du har samlet. Ulempen med de fleste av disse er at det lages svært mange filer som tar mye plass. Dessuten må du endre alle filene hver gang du ønsker å oppdatere informasjonen på Internett.phpGedView er en publiseringsløsning som er annerledes, men minst like enkel og langt mer fleksibel og kraftig. Men som navnet sier, løsningen krever at du kan bruke programmeringsspråket PHP på nettsidene dine. Du trenger absolutt ikke lære PHP selv, men PHP må kunne brukes der du publiserer nettsidene dine.Hvis du kan det, da behøver du ikke kunne så mye mer før du kan presentere alle dine forskningsresultater for resten av verden. Og du kan gjøre det på en lang rekke språk. Innebygd i phpGedView ligger en rekke språk.Det du må gjøre er å flytte phpGedView-filene fra din PC og til nettsidene dine. Så kjører du ved hjelp av nettleseren (Internet Explorer, Netscape, Opera) et konfigureringsprogram. Ved hjelp av nettleseren laster du opp ei Gedcom-fil du har laget med slektsdataprogrammet ditt. Og da er det gjort. Slekta er på nett.phpGedView har mange avanserte muligheter. Du kan fjerne informasjon om nålevende personer, men du kan f. eks. la registrerte brukere få tilgang til denne informasjonen. Det betyr også at du kan la brukere registrere seg, få brukernavn og passord, og la de få ulik tilgang til informasjonen. Noen kan få tilgang til å se på informasjonen, andre kan få endre informasjonen som er publisert.De som besøker nettsidene kan få se en rekke ulike diagrammer (anetavle, etterslektstavle osv.), de kan søke etter personer og de kan lage utskrifter.Registrerte bruker kan sende meldinger til hverandre. Alle brukere kan sende meldinger til deg. Du kan legge ut nyhetsinformasjon på hovedsiden. Det er mulig å få fram oversikter over merkedager for familien. BIlder du har registrert i slektsdataprogrammet ditt kommer fram på nettsidene, både under hver person og i ulike diagrammer.Dette er en av de mer avanserte løsningene som finnes for publisering av slektsinformasjon på Internett. Den krever at du har et eget nettsted (men det koster ikker mer enn 5 kroner måneden - se artikkel vi publiserer i nærmeste framtid) og at dette nettstedet kan bruke PHP. Dessuten må slektsdataprogrammet ditt kunne eksportere til Gedcom (det kan alle), og du bør ha et FTP-program på PCen din. Dessuten bør du kunne lese engelsk fordi bruksanvisningen til phpGedView er på engelsk. Men når programmet er installert så skjer resten på norsk.phpGedView er et gratis publiseringsverktøy.

Nyttige lenker:

phpGedView.
Vårt eksempel på bruk av phpGedView.
Nettsteder som bruker phpGedView.


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: