slekt.no Nybegynner

 


Slektsforskerdagen 2006

(05.10.06) DIS-Norge har i flere år arrangert Slektsforskerdagen. 28. oktober er det på nytt klart for en ny slektsforskerdag. Til nå er det planlagt arrangementer 25 forskjellige steder landet rundt.

Av Lars H Alstadsæter (06.10.2006)

DIS-Norge har aktiviteter i nesten alle fylker på Slektsforskerdagen. Dette arrangementet har blitt en da hvor det norske slektsgranskermiljøet virkelig viser fram hva som skjer innen slektsgransking.Årets slektsforskerdag inneholder f. eks. følgende aktiviteter: På Tønsberg bibliotek i Vestfold blir det flere stands hvor det demonstreres bruk av kilder, slektsprogram, Slektsforum og andre tjenester fra DIS. Kl. 15 er det foredrag av professor Arne Bugge Amundsen. Han skal belyse emigrasjonen fra Sverige og inn i Norge. På Drammen bibliotek i Buskerud er det leder i DIS-Norge, Torild Johnsen, som åpner Slektsforskerdagen 2006. Av andre temaer finner vi “Hva biblioteket kan tilby i slektsforskningssammenheng?” og “Emigranter til USA”. I Stavanger kulturhus i Rogaland er det foredrag om “Hvordan kan du koble slektsgranskning med historieformidling?” og om “Norsk Bondeadel”.På mange av arrangementene er det også en rekke utstillinger og stands.Nedenfor finner du en lenke til en oppdatert oversikt over arrangementer.

Nyttige lenker:

DIS-Norges oversikt over arrangementer på Slektsforskerdagen 2006
DIS-Norges oversikt over lokallag og deres arrangementer
Medieomtale av tidligere slektsforskerdager:
* slekt.no: Vellykket slektsforskerdag (2005)
* slekt.no: Vellykket slektsforskerdag (2003)
* Slektsjakt på data
* Braksuksess for slektsforskere
* Fikk god hjelp i jakten på røttene
* Rana-kjenner på slektsforskerdagen
* Hjelper deg å finne slekta
* På sporet av gamle røtter
* Tippoldeforeldre søkes
* Finn slekten med data
* På jakt etter slekta
* Slektsforskning en ny folkesport
* Stappfullt på slektsforskerdag
* Forfedrene under lupen


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: