slekt.no Nybegynner

 


Slektsgransking i en virtuell verden

bilde(04.03.07) Slektsgransking er å lete i fortida, men nå kan du også arbeide med slektsgransking i framtida. På Internett dukker det opp ulike virtuelle verdener. En av disse er Second Life, en virtuell verden med voksne som målgruppe. En rekke bedrifter er å finne Second Life. Og ikke minst finner du steder beregnet på ulike yrker eller hobbier. Og blant mye annet finnes det et eget slektsgranskersenter i Second Life. Der kan du møte likesinnede fra hele verden. Og ikke minst kan du få god hjelp med hobbien din.

Av Lars H Alstadsæter (04.03.2007)

En virtuell verden er en verden hvor du lager deg en ny identitet (en virtuell person kalles en “avatar”). I Second Life finnes landskap, bygninger og rom som ligner på dem i vår virkelige verden. Og din avatar kan bevege seg der og møte andre avatarer. Blant de mange tilbudene/stedene som finnes i Second Life er et bibliotek, bryggen i Bergen (sic!), en norsk “ambassade”, strender, teknologisentre og et slektsgranskersenter.I slektsgranskersenteret kan du diskutere slektsgransking med andre avatarer, du kan få hjelp til å finne fram til nyttige kilder på Internett, eller du kan lære mer om ulike sider ved slektsgransking.En ulempe for oss nordmenn er selvfølgelig at mye handler om slektsgransking i USA og at all informasjon er på engelsk.Når du kommer inn i slektsgranskersenteret får du følgende informasjon: “The linking devices around this room can connect you to online resources. Touch monitors and other labeled objects to view a dialog box that allows you to choose from multiple resources that are linked to each monitor. When you have located a resource you wish to view, click on the corresponding button. Clicking on the “Go To Page” button in the next dialog box will allow you to view the Web site by opening your Web Browser.”I løpet av noen få besøk til slektsgranskersenteret i Second Life har vi møtt slektsgranskere fra en rekke land og vi har diskutert både bruk av slektsdataprogram og søk i amerikanske kilder med dem.I tillegg til selve slektsgranskersenteret er det ei slektsgranskergruppe i Second Life. Den har møte omtrent en gang i uka. På disse møtene er det ofte foredrag om nyttige temaer for slektsgranskere. Men også disse møtene er selvfølgelig på engelsk.For å kunne oppleve Second Life må du laste ned et eget program til PCen din. I utgangspunktet er bruk av Second Life gratis, men det finnes en rekke betaltjenester der. Vi anbefaler deg å være forsiktig med å oppgi riktig identitet og å oppgi informasjon fra kredittkortet ditt. Dessuten er Second Life som vår virkelige verden. Det finnes en rekke tilbud som har såkalt “voksent innhold”.Men til tross for det, Second Life er en forsmak på hvordan slektsgranskere kommer til å kommunisere i framtida.

Nyttige lenker:

Second Life
Fakta om Second Life (dansk nettside)


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: