slekt.no Nybegynner

 


TEST: Brother’s Keeper

Det amerikanske dataprogrammet Brother’s Keeper har i mange år vært et av de mest populære dataprogrammene for norske slektsgranskere. Årsakene til det har vært at programmet har vært å finne i norsk språkdrakt og at det har vært billig (såkalt shareware). Kvaliteten på programmet burde ikke tilsi at programmet skulle oppnå en så stor suksess. Nå er programmet kommet i versjon 6, og nå begynner det kanskje å konkurrere med de store….

Av Lars H Alstadsæter (17.02.2001)

Versjon: 6.0
System: PC / Windows 95, 98, 2000
Utgitt: 2001 (oppdatering)
Språk: Engelsk (kommer på norsk senere)
Pris: $45 (Shareware)
Vurdert: 02.2001Vår vurdering:NB: Programmet er oppdatert etter at vi foretok vår test. Blant annet er nå programmet tilrettelagt for norsk språk i skjermbildene.

De mest synlige og også viktigste forbedringene i versjon 6 er at en rekke datafelt nå kan ha inntil 100 tegn (i versjon 5 var grensen 40). Det å begrense person- og stedsnavn på 40 tegn var i minste laget.

Dessuten er det nå mulig å legge inn mer enn 100 “begivenheter” eller hendelser (fødsel, dåp, yrke osv) for hver person. Dessuten er det mulig å legge inn flere utgaver av samme hendelse (f. eks to ulike fødselsdatoer). I versjon 5 var det en begrensning på 7 forhåndsdefinerte hendelser. En begrensning på 100 er selvfølgelig langt bedre, men programmet burde ikke hatt slike begrensninger i det hele tatt.Også i flere andre sammenhenger er det nå bedre plass i programmet. Det er f. eks plass til over 100 ekteskap for hver person, og i hvert ekteskap kan det registreres minst 75 barn. Begrensningene i programmet har dermed stort sett blitt teoretiske, men de finnes altså fortsatt.

En viktig innvending mot Brother’s Keeper har vært begrensningene i å angi kilder. Nå er disse begrensningene langt på vei fjernet.Brother’s Keeper versjon 6 har også en rekke andre forbedringer. Ikke minst har programmet bedre støtte for multimedieelementer og for publisering til internett.Foreløpig finnes versjon 6 i amerikansk (engelsk) utgave, men en norsk versjon kommer snart. Programmet kan som tidligere lastes ned gratis på internett, men det er fortsatt et shareware-program.

Nyttige lenker:

Våre sider om Brother’s Keeper
Produsentens hjemmeside


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: