slekt.no Nybegynner

 


TEST: Disgen 8

Disgen var for noen år siden et av de beste dataprogrammene for slektsgranskere, men de siste årene har dette svenske programmet havnet i noe i bakleksa. Dessverre klarer ikke versjon 8 å hente inn forspranget enkelte andre programmer har skaffet seg.

Av Lars H Alstadsæter (17.03.2001)

Versjon: 8.0
System: PC / Windows 95, 98, 2000
Utgitt: 2001
Språk: Svensk, men utskrifter på norsk (B/N)
Pris: SEK 600 kr + medlemsskap SEK 100 kr
Vurdert: mars 2001Vår vurdering:På noen områder har programmet fått funksjonalitet på linje med mange andre programmer, men det går i stor grad ut over brukervennligheten. Det blir mange tastetrykk og “bortgjemte” knapper for å få til f. eks registrering av flere kilder for en hendelse. Programmet har fortsatt for mange begrensninger når det gjelder ulike typer hendelser (f. eks født, død osv). Det er mulig å manipulere med de hendelsene som finnes, men det er kronglete og omstendelig.Versjon 8 lider av en rekke feil i nåværende versjon. Første feil dukket opp allerede ved import fra Gedcom. Det klarte ikke Disgen, og programmet er derfor det første vi har testet som ikke klarte vår testfil fra Gedcom. Vi klarte å importere ei fil fra Disgen 7, men flere andre brukere har rapportert om problemer med dette. I testperioden har vi litt for ofte fått feilmeldinger fra programmet. Stabiliteten er derfor for dårlig.Disgen har noen klare fordeler og programmet har blitt forbedret på mange områder. Fortsatt er Disgen det programmet vi mener lager de beste utskriftene, ikke minst fordi RTF-eksporten (som kan hentes inn i et tekstbehandlingsprogram) benytter “ekte” RTF og dermed gir oss gode muligheter til ytterligere bearbeiding i f. eks MS Word. Disgen har også gode hovedbilder, og familieoversikten er ytterligere forbedret.For svenske slektsgranskere har programmet fått nye funksjoner, f. eks kartdatabase, men få norske slektsgranskere får foreløpig særlig nytte av dette.Konklusjonen er at Disgen 8 fortsatt har et stykke å gå før programmet er på høyde med de beste, men programmet scorer fortsatt bra på utskrifter og på brukervennlighet for den som ikke trenger å bruke de mest avanserte mulighetene. Vi hadde allikevel ventet mer av Disgen 8.

Nyttige lenker:

Våre sider om Disgen
Produsentens hjemmeside


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: