slekt.no Nybegynner

 


TEST: Embla Familie og slekt 5

Det er bra at det lages slektsdataprogram på norsk i Norge. Dette programmet kan du ta i bruk uten at det koster deg noe. Hvis du ønsker flere funksjoner kan du kjøpe disse etter hvert. Programmets største problem er få utskriftsmuligheter i grunnutgaven. Dessuten har programmet en del særegenheter som kan virke forvirrende på uerfarne PC-brukere og irriterende på erfarne brukere.

Av Lars H Alstadsæter (05.03.2004)

Versjon: 5.0.567.
System: PC / Windows 98 eller senere
Utgitt: 2003
Språk: Norsk
Pris: Gratis, men tillegg må kjøpes
Vurdert: 03.2004Vår vurdering:


Embla Familie og slekt er et norsk slektsdataprogram, og versjon 4 har vært populært blant norske slektsgranskere. Nå er versjon 5 på markedet. Den første forskjellen vi merker er at programmet er gratis! Det er mulig å laste ned grunnutgaven av programmet fra Emblas nettsted uten å betale for det og uten noen begrensninger i bruken.Ønsker du funksjoner og muligheter ut over grunnutgaven må du betale. Da må du kjøpe såkalte “juveler”. Og disse koster penger - fra ca 50 kroner og oppover til flere hundre kroner. Klarer du deg med grunnutgaven er programmet gratis, trenger du flere funksjoner er det usikkert hvor dyrt programmet blir.I grunnutgaven følger det med en del utskriftsmuligheter. For de fleste brukere blir det sannsynligvis aktuelt å kjøpe noen “utskriftsjuveler”. Og slik er det også med mange andre funksjoner. Den vanlige regelen gjelder sannsynligvis her også: Det finnes ikke noe som heter en gratis lunsj!De utskriftene som følger med gratisversjonen av programmet holder ikke lenge for en slektsgransker som ønsker mange typer rapporter. Sammenlignet med mange andre programmer kommer Familie og slekt dårlig ut. Det er mulig å kjøpe andre typer utskrifter fra leverandøren. Foreløpig er antallet slike utskrifter forholdsvis lite, men her kommer det nok mer etter hvert.Familie og slekt versjon 5 er utviklet av et norsk firma. Det er en fordel - som regel. Embla er ikke gode på norsk språk. Det er nesten slik at amerikanske programmer som er oversatt til norsk ofte er bedre i norsk enn det Embla er. Men Embla tar allikevel hensyn til det norske. Det er et pluss, selv om vi skulle ønske at de snart skjerpet seg i forhold til norsk forståelig språk. Her er noen eksempler:  • Konsistenssjekk: Sjekker filavstand, står det i et skjermbilde. Hva betyr det å sjekke avstanden mellom filene? Det er ikke det konsistenssjekken gjør.

  • Løsriv far fra denne familien, står det i et skjermbilde. Er en mann i en familie nødvendigvis en far?

  • Og mange kan nok bli skremt av å få følgende beskjed på skjermen: “Hvis det kommer en melding som starter med Person eller Familie vil denne informasjonen ikke bli lest inn i familietreet ditt da det kan oppstå problemer med å lese spesifikk formatering fra importert fil.

Embla har norske utviklere. De lider nok av at de har datakompetanse, men mangler noe kunnskap om slektsgransking og databrukeres behov. En liten ryddejobb her, så er mye gjort.Et annet utslag av dette er at Embla også i versjon 5 har valgt det mange vil oppfate som sære løsninger. Programmet ønsker å installere seg rett under rotkatalogen (rett under C: på harddisken din). Hvorfor kan ikke programmet som de fleste andre plassere seg under C:\programfiler? Embla velger også et grensesnitt (skjermbilder) som ikke ligner på noen andre Windows-programmer. Det ser pent ut, men blir lett forvirrende. Og hvorfor må Embla ha en egen skjermmarkør/peker? Hvorfor er ikke den vanlige windows-pila god nok? For uerfarne databrukere blir dette forvirrende, for erfarne brukere blir dette irriterende.

Nyttige lenker:

Flere artikler og informasjon om Embla Familie og slekt
Emblas hjemmeside


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: