slekt.no Nybegynner

 


TEST: Legacy 5

Legacy 5 er et av de beste slektsdataprogram du kan skaffe deg. Programmet er rimelig. Standardversjonen er faktisk gratis! En vesentlig ulempe er at programmet kun finnes i engelsk utgave - foreløpig. Men flere av rapportene du kan skrive ut finnes på norsk. Programmet er svært innholdsrikt og fleksibelt. Allerede i versjon 4 var dette et svært bra program. I versjon 5 er det mange nye funksjoner og muligheter. For å kunne bruke hele programmet må du kjøpe Deluxe-utgaven, men også standard-utgaven - som altså er gratis - er rik på nyttige funksjoner.

Av Lars H Alstadsæter (17.11.2003)

Versjon: 5.0 (5.0.0.62) Standard- og Deluxe-utgave
System: PC / Windows 98 og senere
Utgitt: 2003
Språk: Engelsk (noen norske utskrifter)
Pris: Ca US$20 (ca 150 kr)
Vurdert: 11.2003Vår vurdering:Det er nesten ikke til å tro at et så bra slektsdataprogram faktisk er gratis (standard-utgaven) eller bare koster ca 150 kr (deluxe-utgaven). Produsenten satser på lav pris, men stort salgsvolum. Og det bør klaffe for Millennia som produserer Legacy. De har laget et meget bra slektsdataprogram.En vesentlig ulempe for norske brukere er selvfølgelig at skjermbilder og menyer er på engelsk. Men det pågår et arbeide for å oversette programmet til norsk. Selv om selve programmet er på engelsk så er flere av rapportene oversatt til norsk. Dermed får du norsk tekst i det du skriver ut.Installeringen av programmet er enkelt. Import og eksport til/fra Gedcom-format går problemfritt. Skjermbildene er greie å bruke, men det er ofte nyttig å klikke på opsjonsknappene (Options) for det finnes mange innstillinger og valgmuligheter i programmet. Det er en styrke for avanserte brukere, men kan virke litt skremmende på nybegynnere.I versjon 5 er det mange nyheter. Programmet har blant annet fått et nytt verktøy for verifisering av stedsnavn. Dette er mer nyttig for amerikanske brukere enn for norske. Programmet har nå en forelder-barn-relasjon som ligner på den i TMG. Det gir økt fleksibilitet. I Legacy kan du nå lage egne kalendere med fødselsdager og egne bilder. Dette kan være en fin gave å gi til slektninger. Programmet har også fått felles lister (master lists) for stedsnavn. Dette er også en funksjon som ligner på den i TMG.Legacy er et typisk amerikansk slektsdataprogram. Kalenderfunksjonen er et eksempel på det. Det samme er de store og fargerike ikonene i skjermbildene. Fordelen med disse ikonene er at de gjør store deler av programmet intuitivt, selv om det lett blir litt “glorete”.Lav pris, god kvalitet, mange funksjoner og stor fleksibilitet veier for mange opp for manglende norsk. Kan du engelsk er dette et av de beste kjøpene du kan gjøre hvis du skal anskaffe deg et godt slektsdataprogram. Og kan du ikke engelsk? Det pågår arbeid for å oversette programmet til norsk.

Nyttige lenker:

Våre sider om Legacy
Produsentens hjemmeside


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: