slekt.no Nybegynner

 


TEST: PAF 5

Personal Ancestral File (PAF) er et dataprogram utviklet av Jesu Kristi Kirke av Siste dagers Hellige i Salt Lake City. Opprinnelig var programmet beregnet på det registreringsarbeidet kirkens medlemmer drev med, men senere er programmet videreutviklet. I dag framstår programmet som et - på mange måter - moderne slektsdataprogram.

Av Lars H Alstadsæter (17.08.2001)

Versjon 5.2
System: PC / Windows 95, 98, 2000
Utgitt: 2001
Språk: Svensk eller engelsk
Pris: Gratis!
Vurdert: august 2001



Vår vurdering:



Programmet kan lastes ned gratis fra kirkens nettsted (nedlasting på nesten 10 megabyte). Det gjør selvfølgelig programmet mer attraktivt. Dessuten er det mulig å laste ned et tillegg som oversetter programmet til svensk. Sammen med nedlastingen følger en svensk bruksanvisning på nesten 200 sider.



Det er ikke sikkert du trenger bruksanvisningen, for programmet er lett å forstå og bruke. Skjermbildene er ryddige og oversiktlige.

Så langt er alt bra. Men programmet har dessverre en del begrensninger ved innlegging av informasjon. For nybegynnere og slektsgranskere uten store ambisjoner behøver ikke dette bety noe. Men når det i tillegg er umulig å lage norske utskrifter begynner det å bli kinkig for oss i Norge å bruke dette programmet. I teorien skal det være mulig å oversette utskriftssetningene til norsk, men denne funksjonen virker ikke. Det er synd, for programmet har mange gode rapporter, ikke minst er eksportfunksjonen til internett tiltalende. Men den blir altså på svensk (eller engelsk).

På plussiden noterer vi også at programmet har et eget tillegg som gjør det mulig å flytte data til en håndholdt datamaskin (en Palm-enhet). Det er det ingen andre programmer som har integrert, men dette er jo en funksjon som ikke veldig mange har nytte av.



Det er Jesu Kristi Kirke av Siste dagers Hellige som har utviklet Gedcom-standarden. Programmet oppfører seg derfor eksemplarisk ved import og eksport av Gedcom-filer. Det er hyggelig for den som vil flytte informasjon mellom PAF og andre slektsdataprogrammer.



I gratisversjonen er det mange gode rapportmuligheter. Ved å kjøpe tilleggsprogrammet PAF Companion (koster i underkant av 200 kr) får du mange flere utskriftsmuligheter.



PAF har altså mange positive sider, men manglende norsk i utskriftene og noen programfeil drar dessverre ned for brukere som ønsker å bruke norsk. For brukere som ønsker seg et svensk eller engelsk program oppnår programmet terningkast 4.

Nyttige lenker:

Våre sider om PAF
Produsentens hjemmeside


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: