slekt.no Nybegynner

 


TEST: TMG 5

Endelig ble verdens beste slektsdataprogram enda bedre, og endelig kan vi si at det er et program som er på norsk. Men: Programmet har en høy brukerterskel, det mangler noe i den norske oversettelsen og det er ikke for amatører - verken innen data eller slektsgransking. Men ønsker du det beste: Her er det!

Av Lars H Alstadsæter (01.11.2003)

Versjon: 5.0.10
System: PC / Windows 98 og senere
Utgitt: 2003
Språk: Norsk (95%), engelsk
Pris: Ca $100 (ca 700 kr)
Vurdert: 11.2003Vår vurdering:The Master Genealogist (TMG) har i mange år blitt vurdert som det beste slektsdataprogrammet. Det har allikevel vært to viktige innvendinger mot programmet: Det har ikke vært noen norsk utgave og det har vært vanskelig å ta i bruk.Nå er programmet kommet i norsk oversettelse. Både bokmål og nynorsk. Fortsatt mangler noe, men programmet er på det nærmeste norsk. Detaljene som mangler er uvesentlige, men irriterende. Velger du f. eks et datoformat som betyr at du skal skrive dagen med tall og måneden med bokstaver (24. november) så mangler punktum etter tallet. Du må også velge om du vil ha på eller i som preposisjon før et stedsnavn. I Norge bruker vi både i og på, ikke enten i eller på.Du bør ikke være nybegynner når du starter å bruke TMG. Programmet stiller store krav til deg - både som slektsgransker og som databruker. Har du ambisjoner innen slektsgransking og er en mer en middels god databruker? Da er dette dataprogrammet for deg.TMG har en fleksibilitet som du skal lete lenge etter i andre slektsdataprogram. Dessuten har programmet kraft og muligheter som gjør at du kan vokse inn i himmelen med programmet. Etter hvert som du ønsker nye funksjoner og detaljer oppdager du at programmet har disse mulighetene. Prisen er at programmet har noen særegenheter. Vi skal ikke nevne disse her, for det som oppfattes som særegenheter av noen kan like gjerne være verdifulle muligheter hos andre.TMG har få begrensninger i hva du kan registrere, og heller ingen begrensninger i hvordan du kan registrere informasjon. Ulempen er at det tar tid å gjøre jobben. Programmets forventninger om at du er strukturert og gjennomtenkt kan føles frustrerende.

Installasjon av programmet går greit, men pass på å svare riktig på spørsmålene du får. Import og eksport av Gedcom-filer går greit og følger standarden. Registrering av informasjon går greit, men er som sagt omstendelig.Du har veldig mange utskriftsmuligheter i TMG, og utskriftene kan sendes til ulike filformat, blant annet Adobe Acrobat (PDF). Du kan selv påvirke utskriftene i stor grad. Vi gir programmet et lite minus for at utskrift til Word/RTF-format ikke resulterer i ekte RTF-filer. Dermed får vi ikke muligheten til enkelt å endre skrifttyper osv i f. eks Microsoft Word.Programmet kan oppdatere seg selv via Internett og du kan gjøre flere typer personsøk på en rekke nettsteder direkte fra programmet.

Vår vurdering bygger på programvareversjon 5.0.10. Noen brukere melder om at denne utgaven er noe ustabil, men vi har ikke hatt noen problemer med programmet. Vi har valgt å vente med vurderingen av TMG 5 til versjon 5.0.10. Årsaken til det er at en rekke utskriftsmuligheter har manglet i de tidligere utgavene.Selv om skjermbilder og utskrifter nå er på norsk er fortsatt brukerhåndbok og hjelpmenyer engelske.

Nyttige lenker:

Våre sider om TMG
Produsentens hjemmeside


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: