slekt.no Nybegynner

 


TEST: TNG - presentasjon av slekten på nett

Programmet TNG gir brukeren nesten uante muligheter. Man kan velge mellom mange forskjellige maler og programmet gir en mulighet til å få vist slekten på mange forskjellige måter. For å legge slekten på nett kreves det et visst kjennskap til Internett, filoverføring osv. TNG har alt dette inkludert og har vist seg å være et meget godt program med mange spennende muligheter for deg som ønsker å publisere slekten “sikkert” på nett.

Av Morten Kjellesvig (26.05.2010)Versjon: 8.0
System: Testet på alle “major” webb browsers
Utgitt: 2001 (oppdatering)
Språk: Engelsk i meny, men norsk kan velges på nett
Pris: $29.99
Vurdert: 05.2010Programmet installeres og oppdateres på Internett. Etter at programmet er satt opp trenger man kun å laste opp en ny Gedcom fil hver gang man har endret noe i sitt eget slektsdata program. Man kan så få presentert slekten grafisk, både etterkommere og forfedre, man kan få laget slektsskap mellom personer og få lenket mange spesielle hendelser til hver enkelt eller flere personer. Her er noen av mulighetene som programmet gir:

bilde

GEDCOM Import/Export: Enkelt å utføre, programmet lar deg gjøre dette direkte.

Søkefunksjon: Enkelt å søke på navn, men også avanserte søk på dato, steder med mere.

Dynamic Charts: Forfedre, etterkommere, slektsforhold, tidsakse, famile visning, etc.

Enkel og lett å lese: En person pr side, god strukturert layout, enkel å navigere i.

Etternavns liste: Rask og enkel visning av etternavn alfabetisk og mest brukte.

Individuell: Velg fra flere forhåndslagede templates eller lag din egen.

Security: Lag brukere med forskjellige rettigheter for å beskytte levende og private data.

Media: Last opp og link foto, historier, videoer med mere.

Administrasjon: Håndter alt fra en admin meny.

Backup: Enkelt å ta backup av.

Flere slektstrær: Man kan ha flere slektstrær samtidig.

Support: Man kan benytte forum, en wiki funksjon og to ePost lister samt få hjelp av utgiver.

Det finnes mye mer: Google Kartfunksjon, Gravsteder, Datoer og jubileer.

bilde

Fordelen med å bruke et slikt program som er spesialsydd for Internett er at arbeidet kun må gjøres en gang. Skal du oppdatere senere, trenger du kun å laste opp en ny gedcom fil og alle linker som du har laget vil være intakte. Et slikt program har følgelig også alle de mulighetene som man trenger, og den som besøker siden din bestemmer selv hvilken tavle han vil se. Skulle man benytte slektsprogrammets html generator, må man velge mellom anetre eller etterslektstre eller en begrenset kombinasjon. Med TNG får man alt i ett, den som besøker siden bestemmer selv hvilket format som han vil se. Ulempen er nok at for mange vil brukerterskelen være noe høy. Et fullverdig program for presentasjon av slekten på nett med mulighet til å begrense tilgang.

Nyttige lenker:

Våre sider om The Next Generation of Genealogy Sitebuilding
Produsentens hjemmeside
Test of The Next Generation of Genealogy Sitebuilding in English


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: