slekt.no Nybegynner

 


TMG avvikles

TMG 9Det anerkjente slektsdataprogrammet The Master Genealogist (TMG) avvikles og kommer derfor ikke i nye utgaver. Det betyr at versjon 9.03 blir den siste. Produsenten lover kundestøtte ut 2014 og at det kan komme enkelte mindre oppdateringer av feil i programvaren. Dermed forsvinner et av verdens beste slektsdataprogram fra markedet.

Av Lars H Alstadsæter (30.07.2014)

TMG har i mange år vært kåret til et av verdens beste slektsdataprogram. Programmet er fleksibelt, avansert og gir mulighet for registrering av mange typer data og detaljer om disse. Det har dessverre betydd at brukerne må være mer enn middels interessert i både databehandling og slektsgransking for å få full nytte av programmet. Mange hobbyslekstgranskere har derfor valgt enklere programvare. TMG har likevel hatt en stor og trofast brukergruppe både i Norge og i mange andre land.

Produsent Bob Velke skriver i et nyhetsbrev til brukerne at det er for få brukere som er interessert i programmets avanserte funksjoner til at han kan opprettholde den nødvendige infrastruktur for kundestøtte og programutvikling. Dessuten er det helsemessige årsaker til at han nå må redusere virksomheten til firmaet Wholly Genes, som er produsenten bak TMG.

Blant TMGs brukere har det det siste døgnet kommet mange triste reaksjoner på Bob Velkes beslutning. I Norge skriver TMGs viktigste bidragsyter og kundestøtte følgende til norske brukere: "Norsk brukerstøtte og brukerforum fortsetter likevel på ubestemt tid fra herværende epostgruppe og på min hjemmeside http://www.tha.no."

slekt.no har i mange tester gitt TMG terningkast 6, men siste oppdatering til versjon 9 var vi noe skuffet over. Det er andre slektsdataprogram som de siste årene har fått bedre funksjonalitet og bedre støtte for f. eks Google Maps enn det TMG har fått. I en stor test som amerikanske Top Ten Reviews gjorde nå i juli ble TMG rangert som nr 6 av slektsdataprogrammene som ble testet. I den testen deltok ikke norske Embla eller svenske Disgen. For noen år siden ville sannsynligvis TMG vunnet en slik test.

For TMG-brukere vil sannsynligvis versjon 9.03 i lang tid være et godt program. Ulempen er at det ikke finnes fullgode løsninger for å flytte data fra TMG til andre slektsdataprogram. Eksport ved hjelp av Gedcom vil flytte de viktigste dataene, men ikke alle detaljer mange TMG-brukere har registrert. Dermed kan overgang til et annet slektsdataprogram bety en stor manuell jobb for mange.

Og så kan det kanskje være grunn til å håpe at et annet firma kjøper programvarerettighetene til TMG og videreutvikler programmet videre...

Nyttige lenker:

 • Produsentens nyhetsbrev om avvikling av TMG
 • Produsentens hjemmeside
 • Norsk nettside om TMG
 • Våre nettsider om TMG

 • Utskriftsvennlig versjon

  Søk


  Søk

  Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

  Snakk med eldre slektninger - nå
  Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

  Bygdebøker - gode sekundærkilder
  I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

  Folketellinger i Digitalarkivet
  I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

  Kirkebøker
  Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

  Still spørsmål - og få hyggelige svar
  Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

  Meld deg inn i en forening
  Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

  Skriv ned alle opplysninger du finner
  Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

  Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
  Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

  Ikke stol på alle kilder
  Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

  Vær systematisk
  Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

  Lær deg det grunnleggende
  Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

  Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
  Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

  Vær ærlig
  Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

  Del kunnskapene med andre
  Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

  Ha det gøy
  Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

  ANNONSER: