slekt.no Nybegynner

 


TMG fortsatt best i test

(24.09.04) Slektsgranskerforeningen DIS-Norge har oppdatert sin test av slektsdataprogram. Flere av programmene har kommet med oppdateringer i det siste. Fortsatt troner TMG på toppen, men norske Embla Familie og slekt “spiser nå kirsebær med de store”.

Av Lars H Alstadsæter (24.09.2004)

Testansvarlig i DIS-Norge, Ole Bjørn Darrud, skriver følgende i presentasjonen av de nye test resultatene:Spesielt Embla Familie & Slekt har tatt et solid skritt fremover og “spiser nå kirsebær med de store”. Forbedringen er på ca 6%-poeng til vel 70% og opp på en 4. plass etter DISGEN, men foran BK. Forbedringen fra forrige sommer er på vel 15%-poeng i DIS-testen. Den største svakheten med programmet er fortsatt rapport/slektsbok-delen, som Haaland & Co nå har satt fokus på.TMG (The Master Genealogist) har befestet stillingen på toppen av testen (vel 90%-poeng totalt) og har på “fornorskingsområdet” forbedret seg vesentlig. Programmet femstår nå som et godt alternativ for de som ønsker norske rapporter/norsk skjermdialog. Norsk brukerveiledning/hjelp på skjermen er hovedmangel på dette området. Dette jobbes det også med.Legacy-brukerne venter fortsatt på en fornorsket versjon. Når den kommer vil programmet puste TMG i nakken, totalt sett.Heredis (engelsk versjon) har en spennende 3 D slektstre grafikk, men har ikke kommet med forbedringer på 2 vesentlige områder. Programmet mangler fortsatt rapporter for slektsbøker og har alvorlige feil mhp import/eksport. Dette siste er grunnlaget for at programmet ikke anbefales brukt/kjøpt.Win Family. Ildsjelene bak dette programmet har “brutt ut” av Webhuset fordi programmet her ikke fikk nok oppmerksomhet. De har ambisjoner om å komme med den lenge annonserte, nødvendige oppgraderingen “så fort det lar seg gjøre”. Dette gir et visst håp for nåværende brukere mhp gedcom eksport forbedringer. Inntil ny versjon kommer bør nok nye brukere vente med å bli nettopp det.Brothers Keeper kommer jevnlig med oppgraderinger, som i ny og ned slår ut med forbedringer på testresultatene.


Nyttige lenker:

DIS-Norges programvaretest


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: