slekt.no Nybegynner

 


Vanskelige tider for Embla

(11.07.04) I et svært åpenhjertig innlegg på diskusjonsforumet for Embla Familie og slekt skriver Embla-grunnlegger Stein Inge Haaland at firmaet har økonomiske problemer. Embla har mye penger utestående hos kundene og den siste aksje-emisjonen er ikke i boks. “Vi kommer til å holde på til etter ferien, men hvis det viser seg at vi ikke får inn det vi har utestående og at emisjonen ikke går i orden så må vi virkelig vurdere om dette selskapet har livets rett”, skriver Haaland.

Av Lars H Alstadsæter (11.07.2004)

Den siste utgaven av Embla er gratis for brukerne. Men ønsker du mer enn grunnversjonen må du laste ned såkalte juveler. Disse koster penger, og det er nok inntekter fra juvelene som har sviktet for Embla.- Det burde ikke komme som noen overraskelse at når et norsk selskap lager programvare for over 4 millioner kroner, og markedet er meget smalt, så vil det ikke kunne være en økonomisk gullgruve. Vi er på rett vei i henhold til våre markedsplaner, men vi er noen måneder forsinket, og det er dette som “dreper” oss likvidmessig, sier Stein Inge Haaland til slekt.no.Embla Familie og slekt er et slektsdataprogram som de siste årene delvis har blitt utviklet i Norge. Programmet har - sett med norske øyne - blitt stadig bedre tilpasset norske forhold. Kvaliteten på programmet har blitt bedre, og det ligger nå over gjennomsnittet i flere tester. Embla har vært lydhøre overfor det norske markedet, og nå er snart en ny oppgradering ferdig.- Ikke bare har vi et norsk slektsprogram som våre kunder har vært med å lage, men vi har også laget ferdig neste oppgradering av hovedprogrammet (som også denne gang vil være gratis), samt fem nye juveler (tilleggsprogram). Hvis våre beregninger er riktige vil vi etter denne utgivelsen komme på en 3. plass på DIS-Norges programtest, og da er det kun utvikling av nye rapporter som ligger mellom oss og førsteplassen. Dessuten har vi to andre tester (i USA og Canada) som vi også har tatt sikte på, på lik linje som med DIS-Norge testen, sier Haaland.Det vil derfor være beklagelig hvis Embla må innstille utviklingen av Familie og slekt. Haaland sier at hva som skjer videre er avhengig av hva en grundig gjennomgang av firmaets økonomi konkluderer med. Emblas framtidige muligheter avhenger i stor grad av at brukerne kjøper såkalte “juveler”. Juvelene inneholder funksjoner mange slektsgranskere trenger for å lage utskrifter eller for å utvide mulighetene i programmet. Den beste måten å sikre en framtid for Embla og et norskutviklet slektsdataprogram er at brukerne av Embla Familie og slekt kjøper slike juveler.

Nyttige lenker:

Innlegget fra Haaland på Familie og slekts diskusjonsforum kan du lese her: http://archiver.rootsweb.com/th/read/FAMILIE_OG_SLEKT/2004-07/1089406843


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: