slekt.no Nybegynner

 


Getting the Most Out of TMG

Med de fleste slektsdataprogram følger det ei håndbok. Nå kan brukere av TMG supplere brukerhåndboka med ei ekstra håndbok laget av erfarne TMG-brukere. Boka “Getting the Most Out of The Master Genealogist” finnes dessverre bare på engelsk, men er allikevel et nyttig verktøy for norske TMG-brukere.

Av Lars H Alstadsæter (17.06.2003)

Getting The Most Out of TMG
Forfatter: Lee H. Hoffmann (red)
Forlag: Gateway Press
Utgitt: 2003
ISBN: 0-9721567-0-4
Pris: Ca 300 kr
Vurdert: 06.2003


Vår vurdering:The Master Genealogist (TMG) er verdens beste slektsdataprogram. Det krever mye av brukeren, men gir også veldig mye tilbake. Er du en seriøs slektsgranskeren og kan en god del om data, da er TMG det rette dataprogrammet for deg.Med TMG følger selvfølgelig ei brukerhåndbok. Den gir ikke svar på alt. Boka “Getting the Most Out of The Master Genealogist” gir en del svar som du ikke finner i brukerhåndboka.Ikke minst gir boka deg mange gode råd om hvordan du i praksis bør bruke TMG. Egentlig er disse praktiske rådene så gode at de passer for slektsgranskere som ikke bruker TMG. Hvordan skal du f .eks registrere navn i et slektsdataprogram. I denne boka finner du gode råd om akkurat det.Denne boka har flere forfattere. Fellesnevneren er at de alle er rutinerte TMG-brukere. Boka gir deg derfor gode råd basert på brukererfaringer.Boka inneholder råd og veiledning om hvordan du kan håndtere ulike prosjekter, hvordan du importerer data, hvordan du endrer data, hvordan du bygger opp utskriftssetninger, håndtering av kilder, utskrifter, søking, multimedia og hvordan du eksporterer data.For TMG-brukeren er dette absolutt et nyttig hjelpemiddel, for andre slektsgranskere har denne boka begrenset verdi.

Nyttige lenker:

Kjøp boka i Norge
Kjøp boka i USA
Nettstedet til produsenten av TMG
Vår omtale av TMG


Utskriftsvennlig versjon

Søk


Søk

Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

Snakk med eldre slektninger - nå
Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

Bygdebøker - gode sekundærkilder
I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

Folketellinger i Digitalarkivet
I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

Kirkebøker
Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

Still spørsmål - og få hyggelige svar
Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

Meld deg inn i en forening
Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

Skriv ned alle opplysninger du finner
Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

Ikke stol på alle kilder
Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

Vær systematisk
Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

Lær deg det grunnleggende
Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

Vær ærlig
Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

Del kunnskapene med andre
Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

Ha det gøy
Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

ANNONSER: