slekt.no Nybegynner

 

Søk

NSFs bibliotek stenger i mars og april
Biblioteket til Norsk slektshistorisk forening (NSF) blir stengt i mars og april på grunn av flytting.
(20.02.15) mer...

ANNONSER:
Nasjonalbiblioteket arrangerer slektsgranskerkurs
Slektsgransking er en populær hobby. Det har også Nasjonalbiblioteket fått med seg. Derfor skal det i løpet av vinteren og våren arrangere slektsgranskerkurs på en rekke biblioteker landet rundt. Kursene arrangeres i samarbeid med DIS-Norge.
(10.02.15) mer...

DIS-Norge er 25 år
Landets største organisasjon for slektsgranskere fyller 25 år. Det hele startet på et stiftelsesmøte i et auditorium ved universitetet på Blindern i Oslo fredag 12. januar 1990. Der deltok 20 menn og 2 kvinner - av 134 inviterte. I dag har DIS-Norge mer enn 10.000 medlemmer og 20 distriktslag fordelt over hele landet. Vi gratulerer!
(16.01.15)

Skattejakt i slekta
- Slektsforskning kan sammenliknes med en skattejakt. Men her er som regel kartet ikke ferdig og kan vise vei. Slektskartet blir tegnet etter hvert som personer og opplysninger legges inn og faller på plass, men før vi kommer så langt, har veien kanskje vært både lang og full av utfordringer. Det skriver arkivar Grethe Flood i Riksarkivet på Arkivverkets blogg.
(09.01.15)

RootsMagic lover import av TMG-data
For noen uker siden kunngjorde produsenten av slektsdataprogrammet The Master Genealogist (TMG) at de ikke lenger kommer til å videreutvikle programmet. Hva skal da TMG-brukerne gjøre? En mulighet er å ta i brk slektsdataprogrammet RootsMagic. Nå lover produsenten av RootsMagic at en direkte importmulighet fra TMG snart skal bli tilgjengelig.
(11.09.14) mer...

TMG avvikles
TMG 9Det anerkjente slektsdataprogrammet The Master Genealogist (TMG) avvikles og kommer derfor ikke i nye utgaver. Det betyr at versjon 9.03 blir den siste. Produsenten lover kundestøtte ut 2014 og at det kan komme enkelte mindre oppdateringer av feil i programvaren. Dermed forsvinner et av verdens beste slektsdataprogram fra markedet.
(30.07.14) mer...

Er du i slekt med en eidsvollmann?
Riksforsamlingen 181417. mai 2014 er det 200 år siden Norge fikk sin grunnlov. Det var de 112 mennene som utgjorde riksforsamlingen på Eidsvoll som vedtok grunnloven. Riksarkivet og foreningen DIS-Norge har de siste årene registrert etterkommerne etter disse 112 mennene. Det er registrert mer enn 60.000 etterkommere. Er du en av dem?
(30.04.14) mer...

Hva skjer med Disgen?
bildeDet svenske slektsdataprogrammet Disgen har i mange år vært svært populært i Norge. Nå er det mer enn fem år siden forrige omfattende oppgradering av programmet. Det er lenge siden. Hva skjer nå?
(28.04.14) mer...

Ny utgave av TMG innfrir ikke helt
TMG 9Slektsdataprogrammet The Master Genealogist (TMG) har nå endelig kommet i ny utgave. TMG er et av de beste slektsdataprogrammene som finnes, men det har en høy brukerterskel. Derfor er det sannsynligvis et program for deg som er en litt avansert slektsgransker med noe datakunnskaper. TMG har nå tatt spranget fra versjon 8 til versjon 9. Første tilbakemelding fra oss er at vi hadde forventet mer...
(07.02.14) mer...

Nytt Digitalarkiv utsatt - heldigvis
Digitalarkivet er sannsynligvis norske slektsgranskeres viktigste informasjonskilde. Arkivverket hadde planlagt å bytte ut det eksisterende Digitalarkivet med et nytt fra 1. januar. Nå har de heldigvis utsatt overgangen. Arkivverket begrunner det med overføring av data. Vi er glade for det på grunn av brukervennligheten.
(31.12.13) mer...

Det beste slektsdataprogrammet
Terningkast 6"Dette er det beste slektsdataprogrammet du kan velge." Vi har til nå unngått å karakterisere et program som "det beste". Årsaken til det har vært at brukernes behov har vært ulikt. Men nå tar vi sjansen på å kåre Legacy 8 som det aller beste dataprogrammet for slektsgranskere. Det er fire årsaker til at vi mener det.
(17.12.13) mer...

Nyttig bok om emigranter
Slektsgranskerens guide til utvandringenDette kan være årets julegave til deg som leter etter slekt i Nord-Amerika. Liv Marit Haakenstads oppdaterte, utvidede og forbedrede utgave av "Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825 - 1930" aspirerer til å bli et standardverk for slektsgranskere som søker etter nordmenn og -kvinner som utvandret til Nord-Amerika. I tillegg til å være et nyttig oppslagsverk er dette godt lesestoff.
(15.12.13) mer...

Endelig ny utgave av Legacy
Legacy 8Endelig kom det en ny utgave av det populære slektsdataprogrammet Legacy. Versjon 8 har en rekke nye funksjoner og mange forbedringer. I en tid hvor få av de etablerte slektsdataprogrammene blir oppdatert er det hyggelig med en oppdatering som virkelig ser ut som en modernisering. Legacy er et amerikansk program, men det finnes i norsk språkdrakt.
(26.11.13) mer...


 • 01.11.13: DIS-Norge passerer 10.000 medlemmer
 • 23.10.13: Gi dine slektsdata videre
 • 27.09.13: Slektsforskerdagen 2013
 • 20.09.13: DNA i slektsgransking
 • 11.06.13: Snart klart for Legacy 8
 • 16.05.13: Er du i slekt med en eidsvollmann?
 • 22.04.13: 1.000.000.000 innføringer i FamilySearch
 • 23.03.13: Problematisk oppdatering av TMG
 • 18.02.13: 5 millioner avissider
 • 15.02.13: Riksarkivet med kurs i slektsgransking
 • 08.02.13: Stor interesse for slektsgransking
 • 02.02.13: Har du oppdatert slektsdataprogrammet ditt?
 • 01.02.13: Opplev “Hvem tror du at du er?” live
 • 18.01.13: Rekord hos Digitalarkivet og Arkivverket
 • 20.12.12: Folketellingen 1891 delvis på nett
 • 20.12.12: Arkivverket: Nasjonens hukommelse
 • 26.10.12: 35 arrangementer på slektsforskerdagen
 • 26.10.12: Embla tilbake igjen?
 • 06.07.12: Gravsteder kan hjelpe deg
 • 02.07.12: Hvem emigrerer hvor?
 • 21.05.12: Finn slektninger med mobiltelefonen
 • 10.04.12: DIS og NSF skiller lag
 • 22.02.12: USA-folketelling 1940
 • 20.12.11: TMG versjon 8 er her
 • 23.10.11: Eidsvollmennene i 1814
 • 06.10.11: Historiske data på mobilen din
 • 28.08.11: Test: Disgen 8.2c
 • 28.08.11: Test: Brother’s Keeper 6.4
 • 03.06.11: Eget nettsted om DNA i slektsgransking
 • 21.05.11: Nytt styre i NSF


 • --> [Eldre nyhetssaker finner du i arkivet] <--


  Søk


  Søk

  Nedenfor finner du en kortversjon. Les hele artikkelen her!

  Snakk med eldre slektninger - nå
  Eldre slektninger er ofte de beste og nærmeste kildene du har. Snakk med dem om alt de vet om familien, men gjør det nå.

  Bygdebøker - gode sekundærkilder
  I mange kommuner og bygder er det laget bygdebøker med gårds- og slektshistorie. Her kan du ofte finne informasjon om slekta og om gårder/steder hvor familien har bodd.

  Folketellinger i Digitalarkivet
  I folketellingene finner du navnene på alle som bodde på et bosted på en bestemt dato. Det betyr at du ofte finner far, mor og barn.

  Kirkebøker
  Kirkebøker er blant slektsgranskernes aller viktigste kilder. I kirkebøkene finnes dåp, konfirmasjon, vielse og dødsfall.

  Still spørsmål - og få hyggelige svar
  Det finnes flere elektroniske diskusjonsfora på internett. Her kan du be om hjelp - både helt grunnleggende hjelp og mer avanserte spørsmål.

  Meld deg inn i en forening
  Som medlem i en slektsgranskerforening eller et historielag treffer du andre som driver med samme hobby. Der får du også hjelp og veiledning.

  Skriv ned alle opplysninger du finner
  Du tror kanskje at du kommer til å huske det du leser og får høre om dine aner (aner er dine forfedre/-mødre). Det kommer du ikke til å gjøre. Kjøp deg derfor penn og papir med en gang, og gjør det til en vane å notere ned alle opplysninger du finner.

  Skriv ned hvor du har funnet opplysningene
  Du tror kanskje også at du kommer til å huske hvor du fant opplysningene. Det gjør du heller ikke. Om ett år trenger du å kontrollere om fødselsdatoen til tippoldemor var riktig. Da er det lurt å ha skrevet ned hvor du fant den opplysningen.

  Ikke stol på alle kilder
  Ikke alt du kommer over av informasjon er riktig. Opplysninger du finner på internett, i slektsbøker eller bygdebøker, er resultat av hva noen andre tror er riktig. Det er ofte ikke det.

  Vær systematisk
  Som slektsgransker kommer du til å samle haugevis med informasjon. System og orden er derfor viktig.

  Lær deg det grunnleggende
  Hvis du bruker litt tid på å lære litt om slektsgransking før du starter arbeidet, har du sannsynligvis spart deg for mye dobbeltarbeide.

  Ikke bare hva, når og hvor, men også hvordan og hvorfor
  Mange slektsgranskere samler på navn, datoer og steder. Senere oppdager de også at de skulle ha funnet ut mer om hvordan og hvorfor begivenhetene oppsto.

  Vær ærlig
  Ikke skryt på deg kongelige og adelige eller store gårder og pompøse historier. De fleste av oss har småkårsfolk som aner. Ikke gjør historien finere enn den er.

  Del kunnskapene med andre
  Det er mange som ønsker å få vite om slekten sin. Vær rundhåndet og raus når andre trenger hjelp og informasjon fra deg. Du vil få minst like mye i retur. Slektsgranskere er hyggelige mennesker - vi hjelper gjerne hverandre .

  Ha det gøy
  Slektsgransking er en spennende og morsom hobby. Den har den fordelen at du kan legge den til side når motivasjonen ikke er på topp, og så kan du ta den opp igjen når krefter og arbeidslyst flommer over. Og du blir aldri ferdig. Det er alltid nye opplysninger og personer å finne. Alltid. Ha det gøy!

  ANNONSER:

  Om slekt.no Nyttige lenker Dataprogram Hjelp for nybegynnere Kontakt oss
  slekt.no baserer seg på å formidle nyttig informasjon om slektsgransking og relaterte temaer til personer som har dette som hobby. slekt.no er uavhengig av bedrifter og organisasjoner med interesser på områder som er relevante for slektsgranskere.
  Digitalarkivet
  DIS-Norge
  Norsk slektshistorisk forening
  Brother's Keeper
  Disgen
  Embla
  Legacy
  PAF
  TMG
  TNG
  Nybegynner? kontakt@slekt.no