Utskrift fra slekt.no:


Folketellingen 1891 delvis på nett
Folketelling 1891I Digitalarkivet har det vært et gap på 25 år mellom folketellingen i 1875 og folketellingen 1900. Nå har Digitalarkivet skannet og publisert omtrent halvparten av folketellingen fra 1891. Mer av tellingen fra 1891 blir publisert i løpet av 1. kvartal 2013. Hele tellingen skal være publisert i løpet av første halvår 2014.

Det som er publisert i desember 2012 er herredene i alle fylker unntatt Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland. Dessuten byene/ladestedene i Nordland, Troms og Finnmark.

Det er ikke mulig å søke i materialet. Du må må benytte materialet på samme måte som det fram til nå har blitt brukt på lesesalen i Riksarkivet. Ved hjelp av hovedsammendragene og hovedlistene identifiserer du hvilken tellingskrets et bosted tilhører og hvilket huslistenummer bostedet har. Deretter finner du den huslisten og de personsedlene som tilhører bostedet.

Dersom du ikke kjenner bostedet til den personen du søker, vil det ofte være vanskelig å finne vedkommende person.

Til tross for dette er det tross alt lettere å sitte hjemme på egen PC å bla i tellingen, enn å måtte besøke Riksarkivet fysisk for å gjøre samme jobb.

Kvaliteten på de skannede filene er svært god, så det er lett å lese innføringene.

(20.12.2012)