Utskrift fra slekt.no:


Historiske data på mobilen din

ArkivportalenFra i dag kan du søke i mer enn tre millioner norske arkiv-objekter på mobilen din. Arkivverket lanserer i dag en såkalt app (applikasjon = programvare) for Android-mobiltelefoner. Appen kommer senere også for iPhone. Med denne lanseringen er arkiv-Norge i verdenstoppen i bruk av ny teknologi. Og du har tilgang til tusenvis av hyllemeter arkivmateriale fra din mobiltelefon.

– Arkivportalen er en revolusjon for historieinteresserte, sier riksarkivar Ivar Fonnes til arkivverkets eget nettsted. – Med ett søk kan publikum nå se på og bestille arkivmateriale fra hele 35 institusjoner. Vi håper løsningen blir tatt i bruk både via nettstedet og gjennom den nye appen. Jo flere brukere den får, jo mer attraktivt blir det for enda flere arkiver å gjøre sitt materiale tilgjengelig gjennom portalen, sier Fonnes.Over 15 000 dokumenter og skriftlig materiale er digitalisert, og dette er bare begynnelsen.Hvilken nytte kan du som slektsgransker nå umiddelbart ha av mobilversjonen av Arkivportalen? Vi gjorde et søk på Andebu (kommunen med landets eldste bevarte kirkebok). Vi fikk 674 treff, men bare tre av disse var digitalisert. Hvis vi hadde bestilt andre av disse, da hadde det ikke vært som digitale filer.En umiddelbar konklusjon er at mobil-appen er en enkel måte å skaffe en oversikt over mye av det som er arkivert om ulike steder og personer, men at det inntil videre er noe begrenset hvilke dokumenter du faktisk kan laste ned til din mobiltelefon.Til tross for det, så er det imponerende og lovende at Arkivverket og andre arkiver faktisk tilbyr en tjeneste som dette.Vil du bruke appen på din mobiltelefon?

Da må du foreta en enkel engangsregistrering før du tar appen i bruk, og du får deretter umiddelbar tilgang til alle arkivene knyttet til arkivportalen. Den første versjonen som lanseres i disse dager er en Android-versjon, men det planlegges apper for andre plattformer som for eksempel iPhone etter hvert.(06.10.2011)