Utskrift fra slekt.no:


Nyttig bok om emigranter
Slektsgranskerens guide til utvandringenDette kan være årets julegave til deg som leter etter slekt i Nord-Amerika. Liv Marit Haakenstads oppdaterte, utvidede og forbedrede utgave av "Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825 - 1930" aspirerer til å bli et standardverk for slektsgranskere som søker etter nordmenn og -kvinner som utvandret til Nord-Amerika. I tillegg til å være et nyttig oppslagsverk er dette godt lesestoff.


Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825 - 1930
Forfatter: Liv Marit Haakenstad
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2013 (2. utgave)
ISBN: 978-82-419-0872-9
Vurdert: Desember 2013
Terningkast: 6

Liv Marit Haakenstad utga i 2008 første utgave av boka "Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825 - 1930". Hun fikk allerede den gang en rekke gode omtaler, men vi hadde en del kritiske innvendinger til systematikk, oppbygning og innhold. Alt det lar vi nå ligge, for Haakenstad har i den nye utgaven rettet opp alt som var av innvendinger i 2008.

Årets utgave av boka er utvidet fra ca 350 sider til vel 430 sider. Noe av utvidelsen skyldes økt bruk av bilder og illustrasjoner, og en forbedret layout. Årets utgave har en delikat layout og er krydret med en rekke bilder, tabeller og kart. Vår eneste innvending er skrifttypen på overskriftene. Den avviker fra øvrig layout, men det er nok mer en smakssak enn en reell innvending.

Boka har nå en oppbygning og struktur som gjør den velegnet både for lesning fra perm til perm, og som oppslagsverk for den som trenger å finne konkrete opplysninger om alt fra rederier, seilingsruter, ankomststeder i USA og Canada, hvor nordmenn bosatte seg, kilder i Norge og USA/Canada eller mye annet. Boka er rett og slett en svært nyttig ABC og ei god bok å lese fra A til Å.

Boka er godt lesestoff fordi den presenterer historier om enkeltmennesker, samtidig som den setter hendelser og historier inn i en større kontekst. Og den er et godt oppslagsverk fordi den er godt systematisert og presenterer en stor mengde faktaopplysninger.

Ei bok med en så stor mengde faktaopplysninger inneholder sannsynligvis en del feil, men vår begrensede sjekk av faktaopplysninger avslørte ingen faktafeil. Det ser ut som Haakenstad har gjort en god jobb med kontroll av fakta.

"Slektsgranskerens guide til utvandringen 1825 - 1930" bør være ditt julegaveønske hvis du trenger godt fortalt, lærerikt og spennende lesestoff i romjula, eller hvis du trenger et relevant og nyttig oppslagsverk om utvandringen fra Norge til Nord-Amerika.

Og Liv Marit Haakenstad har ved denne nye utgaven av boka markert seg som en viktig bidragsyter til slektshistorisk litteratur i Norge.

(15.12.2013)