Utskrift fra slekt.no:


TEST: Embla Familie og slekt 5

Det er bra at det lages slektsdataprogram på norsk i Norge. Dette programmet kan du ta i bruk uten at det koster deg noe. Hvis du ønsker flere funksjoner kan du kjøpe disse etter hvert. Programmets største problem er få utskriftsmuligheter i grunnutgaven. Dessuten har programmet en del særegenheter som kan virke forvirrende på uerfarne PC-brukere og irriterende på erfarne brukere.

Versjon: 5.0.567.
System: PC / Windows 98 eller senere
Utgitt: 2003
Språk: Norsk
Pris: Gratis, men tillegg må kjøpes
Vurdert: 03.2004



Vår vurdering:


Embla Familie og slekt er et norsk slektsdataprogram, og versjon 4 har vært populært blant norske slektsgranskere. Nå er versjon 5 på markedet. Den første forskjellen vi merker er at programmet er gratis! Det er mulig å laste ned grunnutgaven av programmet fra Emblas nettsted uten å betale for det og uten noen begrensninger i bruken.



Ønsker du funksjoner og muligheter ut over grunnutgaven må du betale. Da må du kjøpe såkalte “juveler”. Og disse koster penger - fra ca 50 kroner og oppover til flere hundre kroner. Klarer du deg med grunnutgaven er programmet gratis, trenger du flere funksjoner er det usikkert hvor dyrt programmet blir.



I grunnutgaven følger det med en del utskriftsmuligheter. For de fleste brukere blir det sannsynligvis aktuelt å kjøpe noen “utskriftsjuveler”. Og slik er det også med mange andre funksjoner. Den vanlige regelen gjelder sannsynligvis her også: Det finnes ikke noe som heter en gratis lunsj!



De utskriftene som følger med gratisversjonen av programmet holder ikke lenge for en slektsgransker som ønsker mange typer rapporter. Sammenlignet med mange andre programmer kommer Familie og slekt dårlig ut. Det er mulig å kjøpe andre typer utskrifter fra leverandøren. Foreløpig er antallet slike utskrifter forholdsvis lite, men her kommer det nok mer etter hvert.



Familie og slekt versjon 5 er utviklet av et norsk firma. Det er en fordel - som regel. Embla er ikke gode på norsk språk. Det er nesten slik at amerikanske programmer som er oversatt til norsk ofte er bedre i norsk enn det Embla er. Men Embla tar allikevel hensyn til det norske. Det er et pluss, selv om vi skulle ønske at de snart skjerpet seg i forhold til norsk forståelig språk. Her er noen eksempler:



  • Konsistenssjekk: Sjekker filavstand, står det i et skjermbilde. Hva betyr det å sjekke avstanden mellom filene? Det er ikke det konsistenssjekken gjør.

  • Løsriv far fra denne familien, står det i et skjermbilde. Er en mann i en familie nødvendigvis en far?

  • Og mange kan nok bli skremt av å få følgende beskjed på skjermen: “Hvis det kommer en melding som starter med Person eller Familie vil denne informasjonen ikke bli lest inn i familietreet ditt da det kan oppstå problemer med å lese spesifikk formatering fra importert fil.

Embla har norske utviklere. De lider nok av at de har datakompetanse, men mangler noe kunnskap om slektsgransking og databrukeres behov. En liten ryddejobb her, så er mye gjort.



Et annet utslag av dette er at Embla også i versjon 5 har valgt det mange vil oppfate som sære løsninger. Programmet ønsker å installere seg rett under rotkatalogen (rett under C: på harddisken din). Hvorfor kan ikke programmet som de fleste andre plassere seg under C:\programfiler? Embla velger også et grensesnitt (skjermbilder) som ikke ligner på noen andre Windows-programmer. Det ser pent ut, men blir lett forvirrende. Og hvorfor må Embla ha en egen skjermmarkør/peker? Hvorfor er ikke den vanlige windows-pila god nok? For uerfarne databrukere blir dette forvirrende, for erfarne brukere blir dette irriterende.



(05.03.2004)