Utskrift fra slekt.no:


TEST: TMG 5

Endelig ble verdens beste slektsdataprogram enda bedre, og endelig kan vi si at det er et program som er på norsk. Men: Programmet har en høy brukerterskel, det mangler noe i den norske oversettelsen og det er ikke for amatører - verken innen data eller slektsgransking. Men ønsker du det beste: Her er det!

Versjon: 5.0.10
System: PC / Windows 98 og senere
Utgitt: 2003
Språk: Norsk (95%), engelsk
Pris: Ca $100 (ca 700 kr)
Vurdert: 11.2003Vår vurdering:The Master Genealogist (TMG) har i mange år blitt vurdert som det beste slektsdataprogrammet. Det har allikevel vært to viktige innvendinger mot programmet: Det har ikke vært noen norsk utgave og det har vært vanskelig å ta i bruk.Nå er programmet kommet i norsk oversettelse. Både bokmål og nynorsk. Fortsatt mangler noe, men programmet er på det nærmeste norsk. Detaljene som mangler er uvesentlige, men irriterende. Velger du f. eks et datoformat som betyr at du skal skrive dagen med tall og måneden med bokstaver (24. november) så mangler punktum etter tallet. Du må også velge om du vil ha på eller i som preposisjon før et stedsnavn. I Norge bruker vi både i og på, ikke enten i eller på.Du bør ikke være nybegynner når du starter å bruke TMG. Programmet stiller store krav til deg - både som slektsgransker og som databruker. Har du ambisjoner innen slektsgransking og er en mer en middels god databruker? Da er dette dataprogrammet for deg.TMG har en fleksibilitet som du skal lete lenge etter i andre slektsdataprogram. Dessuten har programmet kraft og muligheter som gjør at du kan vokse inn i himmelen med programmet. Etter hvert som du ønsker nye funksjoner og detaljer oppdager du at programmet har disse mulighetene. Prisen er at programmet har noen særegenheter. Vi skal ikke nevne disse her, for det som oppfattes som særegenheter av noen kan like gjerne være verdifulle muligheter hos andre.TMG har få begrensninger i hva du kan registrere, og heller ingen begrensninger i hvordan du kan registrere informasjon. Ulempen er at det tar tid å gjøre jobben. Programmets forventninger om at du er strukturert og gjennomtenkt kan føles frustrerende.

Installasjon av programmet går greit, men pass på å svare riktig på spørsmålene du får. Import og eksport av Gedcom-filer går greit og følger standarden. Registrering av informasjon går greit, men er som sagt omstendelig.Du har veldig mange utskriftsmuligheter i TMG, og utskriftene kan sendes til ulike filformat, blant annet Adobe Acrobat (PDF). Du kan selv påvirke utskriftene i stor grad. Vi gir programmet et lite minus for at utskrift til Word/RTF-format ikke resulterer i ekte RTF-filer. Dermed får vi ikke muligheten til enkelt å endre skrifttyper osv i f. eks Microsoft Word.Programmet kan oppdatere seg selv via Internett og du kan gjøre flere typer personsøk på en rekke nettsteder direkte fra programmet.

Vår vurdering bygger på programvareversjon 5.0.10. Noen brukere melder om at denne utgaven er noe ustabil, men vi har ikke hatt noen problemer med programmet. Vi har valgt å vente med vurderingen av TMG 5 til versjon 5.0.10. Årsaken til det er at en rekke utskriftsmuligheter har manglet i de tidligere utgavene.Selv om skjermbilder og utskrifter nå er på norsk er fortsatt brukerhåndbok og hjelpmenyer engelske.(01.11.2003)